Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Eskobar o crnogorskoj vladi: Želimo saradnju, razočarani smo zbog stranke koja ne odražava zapadne principe

Eskobar je u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike – u kojem je komentarisao niz regionalnih pitanja – rekao da Vašington pozdravlja formiranje nove vlade u Crnoj Gori

Sjedinjene Države žele da sarađuju sa novom crnogorskom vladom, ali su razočarane što je u nju uključena politička stranka koja ne odražava zapadne vrijednosti, rekao je u petak zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Eskobar je u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike – u kojem je komentarisao niz regionalnih pitanja – rekao da Vašington pozdravlja formiranje nove vlade u Crnoj Gori.

“Crna Gora nije imala vladu dugo vremena. I želimo da radimo sa Vladom Crne Gore da osiguramo da će nastaviti da napreduju na evropskom putu. Razočarani smo zbog uključivanja političke stranke koja ne odražava zapadne vrijednosti. Ali, naravno, Crna Gora je važna saveznica u regionu i nastavićemo da radimo sa njima”, rekao je Eskobar u odgovoru na pitanje da li nova crnogorska vlada ima američku podršku, s obzirom na to da je bivši Demokratski front – kojeg Vašington smatra anti-zapadnim – dio nove vladajuće koalicije.

Nova crnogorska vlada, na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem, izabrana je u utorak uz podršku koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) koju predvode lideri bivšeg Demokratskog fronta (DF).

Jedan od lidera, Andrija Mandić, izabran je za novog predsjednika parlamenta. Zvaničnici Stejt departmenta su prethodno više puta navodili da ZBCG ne smatraju partnerom.

Ambasada SAD u Podgorici saopštila je po formiranju vlade da bi ona trebalo da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima, punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO savezu, unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa i jačanju uloge države u multilateralnim organizacijama.

U saopštenju je takođe ukazano na zabrinutost da bi stranke, koje ne podržavaju te ciljeve, mogle spriječiti napredak Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
odkad
04.11.2023-15:35 15:35

Amerika sarađuje sa ekstremistima i fašistima? Eskobar i ambasador Hil zastupaju Vučica to se vise ne može sakriti i zato ovaj toliko opstaje . Sramno

Tara
04.11.2023-21:19 21:19
Reply to  odkad

Pitam se..zasto americki politicari saradjuju sa sa srbijanskim-ruskim fasistima..sti da CG–i Crnogorce ponize??Ovo mi je ne shvatljivo..ja samobozavala amerikance..od danas..ne..vise se stravim..Sta zele oni od CG..rat..spaljivanje naroda..u interesu Vucka-Putina??Jel to moguce..zele genocid Crnogorskog naroda kao sto je to radio Hitler..Ne shvatljivo..sta je od amerike ostalo..zastupaju..fasisticku propagadu u CG..

Krsto
06.11.2023-00:34 00:34
Reply to  odkad

Pitanje je samo sta je P*zdousti dao ili objecao u zamjenu za ostanak na vlasti i okupaciju Crne Gore..Ja vjerujem LITIJUM Rio Tintu..RT je dio Black Ricka nejvece kompanije na svijetu koju posjeduju Rockfeneri licno….A vjerovatno i cijelu srbiju koja ce biti kolonizovana jeftinom radnom snagom iz Azije i Afrike..Eksploatacija Litujuma unistava okolinu, truje vodu zemlju i vazduh…Ali Acu za to nije briga… Srce Srbije Sumadija mu ionako umire…

Krsto
06.11.2023-00:29 00:29

E moj Pablo Eskobaru da ste ti i Hill zeleli normalnu situaciju na Balkanu ne bi prdeli u istu tikvu s onim p*zdoustim…E taj lik ponovo bi da dokazuje da mu Fahri Musliu nije otac…Nije nikakva tajna da je Fahri bio dvostruki agent srbijanske UDBE i Albanskog Sigurimija..on licno je njegovog sina Acu ubacio u Masone…
Acin ucitelj Voja Seselj se uclanio u Masone u Zagrebu dok je bio clan Hrvatskog Filozofskog drustva i na sveuclistu predavao PREDVOJNICKU OBUKU…Njemu je pozivnicu urucila Mirjana Zelen Maksa. A primljen je na zahtjev Franje Tudjmana…