Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Eskobar: Izbjeći da se u crnogorsku vladu uvede anti-NATO i anti-zapadna stranka

''Postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo - ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima'', rekao je Eskobar

Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, izjavio je u vezi sa pregovorima o novoj crnogorskoj vladi, da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u političkom spektru u Crnoj Gori.

“Međutim, vjerujem i da predsjednik Milatović i mandatar Spajić dijele te ciljeve i izazov je da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje vjeruju da će ih ispuniti. Postoje neki narativi koji veoma odmažu. Jedan je da bi isključivanje najveće anti-zapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu. Drugi je da bi se isključili glasovi etničkih Srba. Rekao bih da ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vlade ne postoji anti-srpsko raspoloženje. U stvari, priličan broj ima značajan dio birača koji su etnički Srbi. I na kraju, postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo – ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima”, kazao je Eskobar u razgovoru za Glas Amerike.

Portal Aktuelno već duže vremena piše o miješanju Beograda u formiranje vlade na čelu sa Milojkom Spajićem, kao i ulozi američke diplomatije uključujući i Eskobara, u podšci srpskom autokrati Aleksandru Vučiću. Da li ova izjava Eskobadara znači da je Vašington konačno odlučio da okrene leđa Vučiću, ostaje da se vidi.

Glas Amerike: Kako bi SAD reagovale kada bi koalicija “Za budućnost Crne Gore” bila dio vlade, imajući u vidu da je gospodin Spajić, kako pojedini smatraju, pod pritiskom, uključujući i predsjednika Milatovića, da bivši Demokratski front bude dio vlade?

Eskobar: Razumijem da postoji mnogo pritiska koji dolazi s jedne strane. Međutim, bilo je mnogo preporuka, ne bih rekao zahtjeva, već preporuka iz SAD, Evropske unije, Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku koja je i protiv Evropske unije. Ako Crna Gora to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome šta bi se poslije dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje.

Glas Amerike: Da li su vam vidljivi spoljni pritisci na proces formiranja vlade u Crnoj Gori, naročito iz Srbije?

Eskobar: Mislim da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu. Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Uros
13.09.2023-10:23 10:23

Gdje su sada velji Crnogorci i raznorazne NVO da se oglase u odbrani nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Crne Gore, a povodom mijesanja trecerazrednih politicara iz Amerike i NATO u unutrasnje stvari Crne Gore. A da oni ogrnuti zastavama i povicima Da je vjecna cuvaju prvenstveno svoj interes, pa makar to bilo i na stetu Crne Gore i njenih gradjana. Sta smo dozivjeli, da nam neki Eskobari govore sta treba cinjeti i kako se ponasati na ocuvanju “evropskih vrijednosti”. Ovdje je sve jasno, mi se ne pitamo nista u nasoj drzavi, dzaba nam izbori i sve ostalo. Neka nam je srecna… Pročitaj više »

Anthropos
13.09.2023-16:50 16:50
Reply to  Uros

Uroše, Bili bi u pravu da ste to isto rekli o miješanju Srbije i Rusije. Fala Bogu da je Eskobar promijenio mišljenje, jer je ovo daleko više u korist CG od pređašnjih njegovih stavova, Nijesmo ostrvo. Živimo u globalnom svijetu u kojem se najviše pitaju velike sile. To je činjenica. Naši problemi su u prvom redu naši. Nije Eskobar kriv što se toliko Crnogorca “posrbilo”. I pomanitalo – rade u korist svoje štete? Mrze Zapad a šalju đecu da se tamo školuju i rade? Kažete: “…mi se ne pitamo nista u nasoj drzavi…”. Zašto smo dozvolili da se Vučić pita?… Pročitaj više »

bbmx
13.09.2023-10:25 10:25

Finally wake up ! Nadajmo se da USA i NATO neće dozvoliti da DF ruska agentura, špijuni i plaćenici koji su u Moskvi , planirali oružanu pobunu i državni udar za račun i interes Rusije da Crna Gora ne postane članica NATO budu dio vlade koja treba da bude njihov saveznik i partner. Doduše, nisu to ni Demokrate, URA i SNP jer ni oni nisu glasali i protiv su članstva države u NATO. PES, naročito njen velikosrpski, BIA – SVR – FSB proputinovski dio koji je odan Milatoviću (AV) je vec posebna, antizapadna i anti NATO priča i saveznici moraju… Pročitaj više »

Jesenjin
13.09.2023-11:37 11:37

Ti i hil ruski agenti,primili novac od vucica.Znaju to ko.treba.Sada ili.te otkrila kontraobavestajna ili si dvostruki.spijun.Ovo si trebao ofmah eksplicitno reci da klerofasisticke stanke,ruski agenti apoznato ti ne mogu u vlafu.to je ko kozi da fas fa cuva kupus.Laiku jasno ane progesionslcima.Fofik,vucic,eykobar,hil ,putin,patrusev,onaj ludak iz severne koreje iranske mule,treba unidtiti rafi fobrobiti covecanstva.

Y
13.09.2023-11:41 11:41

Bravo.desetka.

Che
13.09.2023-13:25 13:25

USA, NATO i EU nisu naivni, dobro su informisani i znaju da je antizapadni, anti NATO, proputinovski ZBCG (Демократический фронт ) trojanski konj Kremlja u vladi NATO članice i da je sa njima na vlasti u CG, Dodikom u Bosni i AV u Srbiji Zapadni Balkan bure baruta i novi Putinov front usred Evrope, njegov žeton u pregovorima sa Zapadom i NATO, kojim bi skinuo fokus sa Ukrajine i tamo pokusao mirnije da zavrsi posao. Znaju da je ZBCG dio problema a ne dio rjesenja. Zato ih tako uporno guraju Srbija i Rusija u novu vladu.

Dunja
13.09.2023-13:51 13:51

To su Amerikanci…nije njih briga radi li se tu o velikosrpskim ili crnogorskim strankama tako dugo dok su na njihovoj uzici

SRPSKI AUTOKRATA SANJA NOVI RAT: Da li je Hil spreman da udovolji Vučićevoj želji za sukobima? | Skala radio
19.09.2023-13:41 13:41

[…] hegemonistički režim u Beogradu koristi da podgrijava nestabilnsot Regiona, potvrdio je i Eskobar u nedavnom intervjuu Glasu Amerike, kada je poručio da ”ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vladu […]