Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

EK: Pravila EU o popisu ne pominju etničku pripadnost, vjeru i jezik, u Crnoj Gori popis odgovornost vlasti

Dodala je da pravila EU o popisu ne pominju etničku pripadnost, vjeru i jezik.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je da se popis stanovništva u Crnoj Gori sprovodi pod odgovornošću vlasti u zemlji, ali i da istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po ovom pitanju”

-Očekujemo da će popis stanovništva u Crnoj Gori biti sproveden u skladu sa svim standardima EU i međunarodnim standardima uz odgovarajuće mjere zaštite – rekla je Pisonero Pobjedi.

Dodala je da pravila EU o popisu ne pominju etničku pripadnost, vjeru i jezik.

-U preporukama Konferencije evropskih statističara navodi se da su ove teme sporedne. Zemlje mogu odlučiti da li će ih koristiti ili ne. Svaka nacionalna odluka o prikupljanju podataka o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku treba da bude zasnovana na inkluzivnim javnim konsultacijama i da poštuje princip slobodnog samoizjašnjavanja. To znači da svaki građanin Crne Gore ima pravo da odluči da li želi dati ove podatke ili ne, po sopstvenoj odluci – ocijenili su iz Evropske komisije.

Dodaje i da “istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po ovom pitanju.”

-Kao što je pomenuto, ovo je vrsta podataka koje građani mogu dati ili ne, na čisto dobrovoljnoj osnovi – zaključila je Pisonero.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki
30.10.2023-14:05 14:05

I šta je sporno? Nek se svako izjasni kako hoće, e to je problem jedino za mila and company jer im se laži ruše kao kula od karata….