Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

RAMA U PODGORICI PROGLASIO KRAJ VELIKODRŽAVNE INICIJATIVE: Otvoreni Balkan je ispunio svoju misiju, posvetimo se Berlinskom procesu

''Otvoreni Balkan je ispunio svoju misiju, zato što su nasuprot Otvorenom Balkanu našle brojne teorije zavjere poput toga da je to kinesko-ruski plan, da je u to uključen mađarski premijer i drugi strani faktori. To nije negativno uticalo samo na Otvoreni Balkan, već na cijeli Berlinski proces'', ocijenio je Rama, i dodao da sada treba da se ''posvetimo Berlinskom procesu''.

Albanski premijer Edi Rama, poručio je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem, da inicjativa Otvoreni Balkan ”nije njegova privatna kompanija koju je otvorio pa može da je zatvori”.

Rama je na zajedničkoj konferenciji za medije u Vili Gorica poručio da je to zajednička inicijativa i kada bi mogao ponovo bi je otvorio i nazvao Otvoreni Balkan.

”Otvoreni Balkan je ispunio svoju misiju, zato što su nasuprot Otvorenom Balkanu našle brojne teorije zavjere poput toga da je to kinesko-ruski plan, da je u to uključen mađarski premijer i drugi strani faktori. To nije negativno uticalo samo na Otvoreni Balkan, već na cijeli Berlinski proces”, ocijenio je Rama.

Otvoreni Balkan je važio za velikodržavnu inicijativu na osnovu koje bi čitav region bio podijeljen između tri velikodržavna koncepta srpskog, albanskog i hrvatskog, gdje bi glavnu riječ vodio Beograd i Aleksandar Vučić, a centralnu poziciju imao takozvani ”srpski svet”. Ovaj nakaradni plan za region Zapadnog Balkana smišljen je za vrijeme administracije Donalda Trampa, a i dalje ga forsiraju pojedini kompromitovani američki diplomatski krugovi predvođeni ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić u čudu: Jesu li ovo iz Brisela nagovorili Ramu da sahrani Otvoreni Balkan?

Kako je kazao Otvoreni Balkan je  imao važnu osobinu, a to je da se ožive odluke kroz Berlinski proces.

”Mi treba da budemo posvećeni Berlinskom procesu. Albanija je domaćin Berlinskog procesa i ne možemo da rasipamo pažnju. U potpunosti sam saglasan sa Abazovićem kada je riječ o apsurdnim situacijama poput ove na sjeveru Kosova. Mi smo mala tržišta i male zemlje i pojedinačno smo udaljeniji od EU nego što smo to kad smo zajedno”, naveo je Rama.

Ne možemo, kako dodaje, da živimo od istorije i mitova.

”Već u skladu sa vremenom. Toliko smo vremena izgubili. Ne možemo da žrtvujemo vrijeme i prilike i živote zbog apsurdnih mitova. Crna Gora je donedavno bila bure baruta, a sada je to zemlja u kojoj postoji mir i sloga”, zaključio je Rama.

Abazović: Nismo osnivači Otvorenog Balkana

”Pozicija Crne Gore je od početka jasna, a to je deeskalacija tenzija. Želimo da to bude neki put kojim idu našu susjedi”, poručio je odlazeći premijer Dritan Abazović na konferenciji za medije sa Ramom.

On je, nakon sastanka, kazao da je cilj da region bude više fokusiran na budućnost, nego na prošlost.

”Svi smo umorni od tema iz prošlosti, ostale su neke koje treba zatvoriti. Sve što je dijalog, dogovor, da se sjedne i razgovarom dođemo do nekog rješenja, tako nešto podržavamo”,  poručio je Abazović.

Abazović je kazao da od regionalnih inicijativa samo možemo imati koristi.

“I danas pokazujemo da želimo da unapređujemo saradnju. Nema nikakvih posebnih insistiranja. Ali, interes Crne Gore je da moramo prije svega regionalnu saradnju dovesti na najviši nivo. O podršci građana Otvorenom Balkanu ne bih govorio. Građani CG podržavaju članstvo u EU. Traže saradnju sa državama sa kojima se graničimo. Veća mobilnost, lakše kretanje ljudi i roba. Zajedničko apliciranje za neke projekte. Nismo osnivači te inicijative. Do sad smo bili posmatrači”, kazao je Abazović.

foto rtcg.me

Rama je rekao da mu je, kao i uvijek, posebno zadovoljstvo kad se sastane sa Abazovićem.

”On politiku vidi kao građanin a ne kao predstavnik jednog naroda i to je važno” rekao je Rama.

Naveo je da imamo Berlinski proces i NATO samit sa druge strane.

”Bio je poseban dan za nas kada je Crna Gora postala NATO članica. Mi smo to snažno podržavali”, istakao je Rama.

Crna Gora je, dodaje, postala cijenjena članica NATO-a.

”Za nas je važno da na predstojećem samitu imamo zajednički stav o problemima u regionu. Buduća pokoljenja nam neće oprostiti ako ne učinimo sve što je moguće da se riješe konflikti koji su proizveli velika krvoprolića i otvorili duboke razdore mržnje”,  kategoričan je Rama.

Informisao je, kako je naveo, Abazovića o budućim projektima koje planiraju da pokrenenu.

”Obavijestio sam ga o pripremi radnog ručka u Tirani sa predstavnicima Evropske komisije. Mi smo saglasni i u političkom smislu i imamo zajednički pristup prema svim stvarima koje hrane konflikte u regionu. Mi nismo spremni da učestvujemo u tome”, poručio je Rama.

Odgovarajući na pitanje o odnosima između Albanije i Kosova rekao je da nije otišao u Prištinu da oženi Aljbina Kurtija.

”I nismo se posvađali kao mladoženja koji je odbijen. Sa premijerom Kosova imam suprotne stavove vezane za konkretnu situaciju. On to vidi kao situaciju koju treba da riješi ne sastajući se sa mnom”, naveo je Rama.

Rekao je, ističe, i ponavlja da će bez obzira na stav EU, uvijek pozvati premijera Kosova.

”U Tirani je Kurti uvijek u svojoj kući”, poručio je Rama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
07.07.2023-15:51 15:51

E što će se ovi cirkusanti nabucati prasetine,dobro im učinjelo,a obadvojica neće “trebati”papirna galanterija,ima tih plastičnih boca.Prijatno cirkusanti

Nikola
07.07.2023-16:56 16:56

Brat Abaz zna da ne može protiv Vučića i popova SPC ode onda vratova klinika i sve pare u Srbiji što dobi za izdaju i poltronstvo