Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Džozef: Srbiji nije u interesu da Crna Gora uđe u EU; Vuković: Pogrešni potezi dolaze na naplatu

''Balkan podsjeća na mnoga mjesta gdje Amerika nije mogla da definiše svoje strateške ciljeve'', poručio je Vuković

Američki ekspert za Balkan profesor Edvard Džozef i profesor i direktor programa za globalne politike na vašingtonskom Univerzitetu „Džon Hopkins“ Siniša Vuković bili su gosti Tviter spejsa, na kojem je razgovarano o situaciji na Balkanu u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu.

– Rusija pobjeđuje na Balkanu kad je u pitanju ‘meka’ moć, što je paradoks, jer je upravo to ono što je zapad koristio tokom Hladnog rata. Slabost ‘meke’ moći Zapada upravo je u lošem izboru partnera u regionu i eksperimentisanja s oportunističkim političkim elitama – ocijenio je Vuković.

Kako je istakao, aktuelne političke elite na ovim prostorima nastoje da iskoriste slabosti i slijepe tačke Zapada.

Eksperimentisanje s partnerima je kockanje

Vuković je ukazao da je lako biti proevropski na riječima, ali ne i na djelima.

– Ne zaboravimo, proces selekcije ko je partner je kockanje. Treba razlikovati formu od supstance kako bi se prepoznali istinski partneri, naročito kad je Srbija u pitanju. Tamo je podrška EU pala na 30 odsto i vodi se negativna kampanja kad je u pitanju NATO – objasnio jeVuković.

Prema njegovim riječima, sve ovo što se dešava na Balkanu rezultat je gomile akcija i pogrešnih poteza koji sad dolaze na naplatu, a sve zbog, kako ističe, eksperimentisanja s tim ko treba da bude partner.

– Balkan podsjeća na mnoga mjesta gdje Amerika nije mogla da definiše svoje strateške ciljeve – poručio je Vuković.

Mnoge prilike propuštene usput

Kazao je i kako se plaši da usput propuštamo mnogo prilika.

– Mnogi scenariji koji su bili dostupni prije neku godinu više nijesu, jer se globalni kontekst drastično promijenio – napomenuo je Vuković.

Poručio je da Ukrajina može da uči od Zapadnog Balkana, kao što i Zapadni Balkan može mnogo da nauči od Ukrajine, a najvažnije od svega je, kako je ocijenio, da Zapad uči i od jednih i od drugih.

– U Ukrajini od 2014, a i ranije, dok su Ukrajinci ukazivali na ruske namjere da se proširi na njihovu teritoriju, EU je zanemarivao te signale – ukazao je on.

Stava je da EU sad ne bi trebalo da napravi istu grešku i bude slijepa na signale koji dolaze sa Zapadnog Balkana.

Svijet se promijenio, ali ne i Balkan

Prof. Džozef upozorio je da Srbiji nije u interesu da Crna Gora uđe u EU, kao što ni Putinu nije u interesu da Ukrajina uđe u EU.

Kako je ocijenio, odnosi Srbije s Rusijom biće prekinuti kad više ne budu mogli da blokiraju Kosovo.

– Svijet se promijenio 24. februara prošle godine, ali Balkan nije. I to zato jer se Srbija nije promijenila i ne želi da se promijeni – kazao je Džozef.

NATO i EU nijesu jednoglasni kad je u pitanju Balkan

Prema njegovim riječima, EU i NATO jednoglasni su kad je u pitanju Ukrajina, ali to, kako je primijetio, nije slučaj kada je u pitanju Balkan.

– Postavlja se pitanje da li pričamo „sa dva glasa“ ovdje. To je, po mom mišljenju, razlog zašto Srbija ima moć da destabilizuje troje od četvoro komšija i zašto Putin i Rusija mogu da šireuticaj na ovom prostoru – smatra Džozef.

Stava je da čak i ako se postigne sporazum između Srbije i Kosova, to može dovesti do još čvršćeg povezivanja Srbije i Rusije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
12.02.2023-19:25 19:25

Objavite i mišljenje i nekoga uglednijeg nezavisnog Univerziteta i stručnjaka sa višom težinom. Demokracka Amerika ih ima poprilično.