Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio šefu Delegacije EU u Podgorici, Aivu Oravu, na izuzetno dobroj saradnji sa crnogorskim institucijama i ličnom doprinosu napretku koji je Crna Gora ostvarila u procesu evropskih integracija. Đukanović je, u oproštajnoj posjeti Orava, iskazao uvjerenje da je crnogorsko društvo danas, nakon isteka njegovog mandata, korak bliže evropskom.

foto predsjednik.me

“U ovom periodu zaokružili smo važnu fazu otvaranja pregovaračkih poglavlja, i sada nam ostaje zadatak da počev od njemačkog predsjedavanja EU, uz snažan fokus na mjerilima u poglavljima 23 i 24, započnemo intenzivniji proces zatvaranja poglavlja”, kazao je predsjednik Crne Gore.

On je zahvalio ambasadoru Oravu i za uložene napore u pospješivanju procesa učvršćivanja povjerenja između političkih i društvenih subjekata u Crnoj Gori, kao teškog naslijeđenog pitanja na kojem su zajedno radili.

Predsjednik je, kako je saopšteno iz Kabineta, iskazao posebnu zahvalnost za pomoć EU Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom Kovid-19.

Podrška za hitnu pomoć, osposobljavanje i dalji razvoj zdravstvenog sistema vrijedna 53 miliona eura, prevazilazi sve ostale donacije, naglasio je Đukanović, dodajući da najavljeni ekonomsko-investicioni program podrške EU Zapadnom Balkanu predstavlja ohrabrenje da ćemo uspjeti da uz tu pomoć stabilizujemo ekonomiju i obezbijedimo nastavak dinamičnog ekonomskog razvoja.

Orav je uz zahvalnost za prijem iskazao zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom sa predsjednikom, Vladom i  ostvarenim povjerenjem sa gotovo svim učesnicima u političkom životu Crne Gore.

Na toj liniji, kako se navodi, istakao je da će politički dijalog biti još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put integracije Crne Gore u EU.

On je čestitao Crnoj Gori na otvaranju svih pregovaračkih poglavlja, izražavajući nadu da će uskoro uslijediti dinamičan proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Uz ocjenu da odlazi iz Crne Gore u trenutku kada EU potvrđuje odlučnost politike proširenja, posebno je istakao značaj ispunjavanja obećanja o pomoći EU za region, visoko cijeneći reakciju Crne Gore na tu podršku.

Ambasador je poručio da će napredak u oblasti medijskih sloboda biti važno mjerilo u narednom Izvještaju o napretku na jesen.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve