Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora najbliža članstvu u EU

Letonija podržava politiku proširenja, a Crna Gora je najbliža od svih zemalja, članstvu u EU, jer je najviše uradila, smatraju letonski zvaničnici

Letonija podržava politiku proširenja, a Crna Gora je najbliža od svih zemalja, članstvu u EU, jer je najviše uradila, smatraju letonski zvaničnici.

Predsjednik Letonije Egils Levits, zahvalio se cnogorskom kolegi Milu Đukanoviću koji boravi u trodnevnoj zvaničkoj posjeti Baltičkim zemljama što je Crna Gora aktivna članica NATO-a, a prvu zvaničku posjetu  nazvao je istorijskom.

“Prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore Letoniji, istorijski je dan za nas. Hvala Vam što ste aktivna članica NATO-a. Letonija jasno i kontinuirano pruža podršku i procesu proširenja EU, što nije samo u interesu Crne Gore već i ostalih zemalja regiona, jer želimo da se proces tranzicije završi što prije.  Crna Gora je ostavarila suštinski napredak u evropskim intergacijama i smatram da će brzo postati članica EU. Letonija će vam pružiti tehničku pomoć, naročito u oblasti vladavine prava”, naveo je Levits.

Đukanović je ponovio da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o EU integracijama.

“Naše uvjerenje je da je to put bez alternative za naš region, bez obzira što se sticajem nepovoljnih okolnosti, kao refleksa sa globalne scene, pokušava kreirati i alternativna ponuda za Zapadni Balkan. Naše uvjerenje je da je jedini ispravan put za društva na Z. Balkanu pripadnost evroatlanskom sistemu vrijednosti. Drago nam je da to tako razmiju i naši baltički prijatelji”, poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao da sa Letonijom, u okviru NATO-a dijelimo odgovornost za globalnu bezbjednost.

Zahvalio je Letoniji na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Crne Gore.

“Vaša pomoć, bila je veoma dragocjena na putu ka NATO-u i danas je dragocjena na putu ka savladavanju prepreka na koje Crna Gora nailazi na putu ka EU”, naveo je Đukanović.

U nastavku posjete, predsjednik Đukanović će položiti cvijeće na Spomenik slobode, obići Muzej okupacije Letonije i posjetiti vojnu bazu Adaži gdje će razgovarati sa našim vojnicima koji su raspoređeni u okviru misije Ojačano prisustvo NATO-a na istoku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve