Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Dukaj u posjeti Sjevernoj Makedoniji: Digitalizacija društva u cjelini

Dukaj je na početku predstavio prioritete, ciljeve i zadatke Ministarstva javne uprave, sa akcentom na reformu javne uprave, digitalnu transformaciju i uspostavljanje jedne efikasne i transparentne uprave koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad

Tokom zvanične posjete Republici Sjevernoj Makedoniji, ministar javne uprave Marash Dukaj, sastao se sa predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije, Talatom Džaferijem.

Dukaj je na početku predstavio prioritete, ciljeve i zadatke Ministarstva javne uprave, sa akcentom na reformu javne uprave, digitalnu transformaciju i uspostavljanje jedne efikasne i transparentne uprave koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad.

“Jedno od ključnih strateških opredjeljenja Vlade Crne Gore je digitalizacija društva u cjelini, kroz uspostavljanje informacionih sistema i elektronskih servisa, u skladu sa najsavremenijim tehnologijama i međunarodnim standardima. Strategija digitalne transformacije 2022-2026. ključna je komponenta ispunjenja digitalnih ambicija, kao i sredstvo uz pomoć kojeg će se unaprijediti javne usluge i korisničko iskustvo, osnažiti digitalne vještine cjelokupnog društva, smanjiti digitalni jaz, ali i omogućiti digitalna transformacija i efikasno upravljanje ovim procesom u cijeloj zemlji“, kazao je Dukaj.

Dukaj je naglasio da je u fokusu Ministarstva javne uprave izgradnja jednostavnih, brzih i kvalitetnih javnih usluga za građane i privredu. U tom pravcu, na svim nivoima uprave pokrenuti su brojni projekti kojima treba da se obezbijedi veća efikasnost poslovnih procesa i bolji kvalitet usluga.

“Težimo digitalnim rješenjima koji treba da se oslanjaju na savremena tehnološka rješenja, optimizovane procese i usluge usmjerene ka potrebama građana, privrede i javne administracije“, dodao je Dukaj.

Džaferi je istakao odlične konstruktivne odnose između Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kao i parlamentarnu i političku saradnju, sa akcentom na nastavku produktivne saradnje na evropskom i evroatlantskom putu.

Dukaj je upoznao predsjednika Džaferija sa osnivanjem Regionalnog centra za sajber bezbjednost, u saradnji sa Francuskom i Slovenijom, sa sjedištem u Podgorici,  kao edukativni centar za cijeli region, sa ciljem stvaranja većeg broja stručnjaka za sajber bezbjednost.

“Fokusirani smo na uspostavljanje i jačanje nacionalnih timova za reagovanje na incidente u kompjuterskoj bezbjednosti (CIRT), a radimo i na regionalnoj i međunarodnoj saradnji u ovoj oblasti, u cilju uspostavljanja sistema ranog upozoravanja za pravovremeno otkrivanje i reagovanje na sajber prijetnje“, naglasio je ministar Dukaj.

Sagovornici su ukazali na brojne potencijale saradnje sa Republikom Sjevernom Makedonijom u oblasti digitalizacije, reforme javne uprave, kao i u procesu zapošljavanja, zadržavanja kadrova i upravljanja ljudskim resursima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve