Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Dukaj-Ramčilović: Podrška i saradnja u oblasti digitalizacije

Dukaj je o govorio o prioritetima u radu Ministarstva javne uprave, sa akcentom na reformu javne uprave, digitalizaciju i sajber bezbjednost i naglasio da je oblast digitalnih javnih usluga Makedonije primjer dobre prakse

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, Zećirom Ramčilovićem.

“Dukaj je pozdravio imenovanje ambasadora Ramčilovića i istakao da dvije države baštine tradicionalno dobre i prijateljske odnose, te da postoji prostor za produbljivanje saradnje u gotovo svim oblastima reforme javne uprave”, saopšteno je iz njegovog resora.

On je o govorio o prioritetima u radu Ministarstva javne uprave, sa akcentom na reformu javne uprave, digitalizaciju i sajber bezbjednost i naglasio da je oblast digitalnih javnih usluga Makedonije primjer dobre prakse.

„Regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana (WB6), posebno na polju digitalizacije, izuzetno je značajna, što potvrđuju zajednički sporazumi u oblasti rominga i sporazum između Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije o uzajamnom priznavanju elektronskih usluga povjerenja, potpisan 2019. godine u Podgorici. U skladu sa tim, Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija, sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, aktivno učestvuju u promociji regionalne saradnje, kao i razmjeni informacija na otvoren, interoperabilan, siguran i pouzdan način, dajući prioritet prekograničnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja“, kazao je Dukaj.

Ambasador Ramčilović je kazao da će Sjeverna Makedonija preuzeti aktivnosti u unapređenju saradnje izmedju dvije zemlje, a posebno u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije, kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata i eventualnih sporazuma, ne samo na nivou odgovorajućih ministarstava, nego i na nivou vlada dvije zemlje.

“Istakao je posebno značaj saradnje na polju sajber bezbjedosti za što bolje savladavanje sveukupnih sajber prijetnji. A zbog širokog polja moguće saradnje predložio je i radni sastanak ministara u narednom periodu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve