Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Dukaj: Podrška otvorenoj i transparentnoj upravi

Dukaj je istakao da će svaki naredni Nacionalni akcioni plan uz ovako blisku saradnju biti sve bolji i kvalitetniji i zahvalio se Nacionalnom demokratskom institutu (NDI), na pružanju tehničke podrške svim programima koje zajednički realizujemo, sa posebnim akcentom na jačanje OGP procesa i reforme javne uprave.

Konferencija “Razmjena znanja i ideja za otvorene i transparentne uprave u Crnoj Gori” održana je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Crnoj Gori.

„Crna Gora je još od 2011. godine dio globalne inicijative – Partnerstva za otvorenu upravu, koja širom svijeta na inovativan način, pomaže vladama, nevladinim organizacijama i građanima, da se povežu i da jedni druge podstiču na razvoj u pravcu unapređenja demokratije. Promocija dobrih praksi zemalja članica Partnerstva za otvorenu upravu je prilika da ih sagledavamo, razmjenjujemo i po mogućnosti implementiramo”, rekao je Dukaj na otvaranju konferencije.

On je istakao kako je Crna Gora otvorena da zajedno radi na vrijednostima koje dijelimo, sa ciljem da unaprijedimo način na koji služimo građanima.

“Obezbjeđujući saradnju na visokom nivou pokazujemo najviši stepen političke volje za rješavanjem mnogih socijalnih i drugih izazova, ne samo da bismo unaprijedili naš sistem, nego da bi otvorili put ka pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji“, kazao je Dukaj.

Prema njegovim riječima, danas je prilika da još jednom sagledamo kvalitet našeg zajedničkog rada, afirmišemo nove ideje i osiguramo doprinos prioritetima i težnjama građana u odnosu sa donosiocima odluka, kao i da osmislimo rješenja za bolju saradnju između Vlade, NVO sektora, poslovnog sektora i građana.

Dukaj je istakao da će svaki naredni Nacionalni akcioni plan uz ovako blisku saradnju biti sve bolji i kvalitetniji i zahvalio se Nacionalnom demokratskom institutu (NDI), na pružanju tehničke podrške svim programima koje zajednički realizujemo, sa posebnim akcentom na jačanje OGP procesa i reforme javne uprave.

“Ključno je da svi akteri izraze svoju podršku procesu, ali i da aktivno doprinose procesu. Zajedničko zalaganje neophodno je za politike koje oslikavaju različite potrebe i preferencije građana i građanki. Kolektivni napor je potreban kako bi se pokazala posvećenost Crne Gore kada je riječ o implementaciji inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, promociji demokratskih vrijednosti, i efektivnijeg i odgovornijeg upravljanja, što je od izuzetnog značaja i za Vladu i za građane i građanke. NDI je spreman da ostane posvećen partner i da pruži podršku programskim aktivnostima sa ciljem kreiranja otpornijeg društva, osnaživanja učešća građana i građanki i međusektorskog dijaloga“, kazala je rezidentna direktorica, NDI Crna Gora, Slavica Biljarska Mirčeski.

Generalni sekretar Partnerstva za otvorenu upravu, Paul Maassen, kazao je da iz iskustva znamo da kada Vlada i civilno društvo sarađuju zajedno, demokratija postaje snažnija.

„Partnerstvo za otvorenu upravu poziva Crnu Goru, kao i ostale članice širom svijeta da svoje ideje pretvore u nove politike koje će odgovoriti na trenutne i buduće izazove. Sve članice treba da u narednih pet godina prioritizuju kreiranje ambicioznih reformi i nadamo se da će svi učestvovati i unaprijediti svoje nacionalne akcione planove, a mi ćemo ih u tome podržati“, kazao je Maassen.

Konferencija se održava u cilju razmjene znanja i iskustava koja će crnogorskim akterima pružiti savremene uvide iz drugih zemalja OGP-a, kroz predstavljanje najboljih praksi, alata, iskustava i inovativnih informacionih tehnologija. Na konferenciji će biti razgovarano o pristupu informacijama, pristupu pravdi, zaštiti okoline i klimatskim promjenama, antikorupcijskim mjerama, uključujući otvorene ugovore i učešće javnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve