Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

DPS: Spinovi koje Vlada i Monstat lansiraju, samo nas dodatno uvjeravaju da će popis biti prevaran i falsifikovan

Kako su istakli, na njihove zahtjeve Monstat je odgovorio, i tom prilikom i saopštio da je odabir instruktora i popisivača u najvećem broju opština završen, a da prisustvo predstavnika opozicije prilikom obilaska domaćinstava pri vršenju popisa nije moguće i bilo bi u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike i Zakonom o zaštiti podataka ličnosti

Komentari u kojima se konstatuje da Monstatu nije stigao zvanični zahtjev niti jedne političke partije u vezi sa kontrolom procesa i imenovanjem predstavnika u popisnim komisijama, su zlonamjerni i baziraju se na neistinama. Takve spinove tumačimo kao pokušaj nemuštog pravdanja i prebacivanja krivice na opozicione stranke nakon Rezolucije EP i poziva vrhovne zakonodavne institucije EU, za odlaganje popisa do uspostavljanja stabilnijih političkih prilika, saopšteno je iz Demokratske parije socijalista.

“DPS je 12. oktobra poslala 17 zahtjeva koji bi trebalo da budu ispunjeni kako bi se stekli uslovi za sprovođenje popisa po fer i transparentnoj proceduri, na način kako je to rađeno i 2003. i 2011. kada smo mi bili stranka na vlasti a sadašnja vlast, opozicija. U zahtjevu broj 9 i 10 eksplicitno se traži da se omogući opozicionim strankama da paritetno učestvuju u sprovođenju popisa stanovništva, kroz njihovo članstvo u popisnim komisijama, na mjestu preuzimanja rezultata na nivou lokalnih uprava, kao i na nivou Uprave za statistiku Crne Gore, ali i kroz njihovo prisustvo prilikom unošenja i brojanja rezultata popisa. U zahtjevu broj 10 se traži da se omogući učešće opozicionih partija u izboru instruktora i popisivača, kao i prisustvo predstavnika opozicije prilikom obilaska domaćinstava pri vršenju popisa”, navode u saopštenju.

Kako su istakli, na njihove zahtjeve Monstat je odgovorio, i tom prilikom i saopštio da je odabir instruktora i popisivača u najvećem broju opština završen, a da prisustvo predstavnika opozicije prilikom obilaska domaćinstava pri vršenju popisa nije moguće i bilo bi u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike i Zakonom o zaštiti podataka ličnosti.

“Ovakav odgovor Monstata je licemjeran jer u popisnim komisijama, kao što smo vidjeli ovih dana sjede aktivisti vladajućih stranaka, supruge, sinovi, ćerke funkcionera vlasti. Kriterijum za izbor članova komisije, naravno prećutni a ne formalni, je upravo bila povezanost sa partijama vlasti. U svjetlu Monstatovog odgovora gdje oni napominju da zbog Zakona o zaštiti podataka ne mogu da dopuste opozicionim predstavnicima da budu uključeni u proces, postavlja se pitanje po kom su onda principu dozvolili strankama vlasti da direktno ulaze u kuće građana, i da „glume“ popisivače, verifikovane upravo od strane Monstata”, oocjenjuju.

Iz DPS-a napominju da,  prema informacijama NVO koje su analizirale sastav popisnih komisija i popisivača, među njima ima političkih ekstremista, koji su i bezbjednosna opasnost za sprovođenje postupka popisa.

“Imajući u vidu da smo veoma jasno saopštili šta su naši zahtjevi kao i da smo eksplicitno tražili direktnu kontrolu procesa, kako ne bi došlo do lažiranja popisa i njegovog fasilfikovanja, da je Monstat to odbio, a da Vlada nije htjela da odloži popis iako je mogla, spinovi koje naknadno zajedno lansiraju, još čvršće nas ubjeđuju da ovakav prevarni popis treba bojkotovati i da će on biti pokraden i falsifikovan”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
21.10.2023-09:42 09:42

Popis je vec na listi kriminalnog BG..na celo zvanog Vucka..