Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

DPS predao dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti: Traže korištenje automatskog eksternog defibrilatora na javnim površinama

Kako su dodali, iznenadni srčani zastoj zahtijeva brzo djelovanje i zato je važno da i Crna Gora kao i većina evropskih država ima defibrilatore koji se nalaze i van zdravstvenih ustaniva, na javnim površinama gdje se najčešće i dešavaju nesrećni slučajevi

Klub poslanika Demokratske partije socijalista Crne Gore danas je predao u skupštinsku proceduru Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Ova dopuna omogućava korištenje automatskog eksternog defibrilatora (AED uređaj) na javnim površinama u slučaju srčanog ili zastoja disanja radi spašavanja života, u trenucima kada nije odmah dostupna hitna medicinska pomoć”, navodi DPS.

Kako su dodali, iznenadni srčani zastoj zahtijeva brzo djelovanje i zato je važno da i Crna Gora kao i većina evropskih država ima defibrilatore koji se nalaze i van zdravstvenih ustaniva, na javnim površinama gdje se najčešće i dešavaju nesrećni slučajevi.

“Ovim putem ukazujemo da je iznenadni srčani zastoj stanje u kojem se očekuje brzo i efikasno djelovanje u cilju spašavanja i očuvanja ljudskog života i zdravlja. Kao takvo ono se može desiti bilo kom pojedincu, mladoj ili starijoj osobi, bolesnim ili zdravim osobama, bez ikakvih znakova ili su znakovi takvi da se ne prepoznaju kao upozoravajući, i zato je važno da postoji eksterni defibrilator kojim se moze pravovremen reagovati i spasiti zivot ugroženoj osobi”, navodi DPS.

Prema njihovim riječima, usvajanje ovog prijedloga smatra se ključnim za prevenciju i spašavanje ljudskih života, te DPS poziva kolege poslanike da ga podrže kada dođe na razmatranje u Skupštini Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
30.01.2024-17:40 17:40

Defibrilatori su spas zivota….Problem je taj..sto gradjani ne-znaju sa ovim aparatom upravljati..Preko TV..treba narodu dati upustvo..ili saniteti na ulice..

LoMi
31.01.2024-08:50 08:50
Reply to  Tara

Pa što ih ti ne naučiš jadna? U sve se razumeš hahahaha