Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS Pljevlja: Šta se krije iza zastava?

Pozivamo Darija Vraneša da ukoliko i dalje stoji pri stavu da su Srbi nacionalna manjina insistira kod Srpskog nacionalnog vijeća da u skladu sa pomenutim Zakonom donese odluku o određivanju nacionalnih simbola Srba u Crnoj Gori, odnosno da isti upute Vladi na saglasnost i Skupštini Crne Gore na čuvanje

Demokratska partija socijalista je tokom svoje vladavine bila neosnovano kritikovana od strane konstituenata lokalne vlasti a pogotovo od strane Nove srpske demokratije, da srpski narod želi proglasiti i svesti na nivo nacionalne manjine, što se protekom vremena pokazalo kao politička manipulacija. No, sada, nakon promijenjenih političkih okolnosti, građani Pljevalja i Crne Gore sa čuđenjem gledaju upravo ono protiv čega su se samo deklarativno borili pomenuti politički subjekti svih prethodnih godina – pokušaj da se Srbi u Crnoj Gori podvedu pod nacionalnu manjinu, navodi se u saopštenju opštinskog  odbora DPS Pljevlja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš izdao je naredbu da se na sve lokalne institucije istakne zastava manjinskog naroda, tretirajući građane koji se izjašnjavaju kao Srbi, kao nacionalnu manjinu?!

DPS nema ništa protiv isticanja zastava nacionalnih manjina, ukoliko je to urađeno po zakonu i Ustavu. Podsjećamo da Zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola u članu 2 nacionalnim simbolima smatraju se simboli koje pripadnici manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica upotrebljavaju za svoje predstavljanje i izražavanje svog nacionalnog identiteta. Član 4 navedenog Zakona pojašnjava procedura izbora nacionalnih simbola kao i saglasnost državnih organa, te u članu 11 i 12 decidno navodi kada, kako i gdje se mogu isticati nacionalni simboli – na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština odnosno država, a u članu 10 je jasno navedeno gdje je zabranjena upotreba istih.

Sa žaljenjem konstantujemo da ova odluka lokalnih šefova, konstituenata vlasti, negira činjenicu da su naši i njihovi preci zajedno stvarali ovu državu kao državu vjekovima nošenu idejom slobodarstva a da sada neki drugi, njihovi potomci, prihvataju tezu da su nacionalna manjina u svojoj zemlji.

Pozivamo Darija Vraneša da ukoliko i dalje stoji pri stavu da su Srbi nacionalna manjina insistira kod Srpskog nacionalnog vijeća da u skladu sa pomenutim Zakonom donese odluku o određivanju nacionalnih simbola Srba u Crnoj Gori, odnosno da isti upute Vladi na saglasnost i Skupštini Crne Gore na čuvanje.

DPS će kao i svih prethodnih godina poštovati prava svih pripadnika bilo koje nacionalne zajednice i naroda za isticanje svojih posebnosti ali i dalje smatramo da koncept građanske države nema alternativu, te da Crna Gora kao građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde zasnovana na vladavini prava je postulat na kom moramo istrajati zarad dobra svih građana Crne Gore,  zaključuje se u saopštenju opštinskog  odbora DPS Pljevlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve