Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS apsolutno poštuje nezavisnost i samostalnost sudske grane vlasti

Demokratska partija socijalista je prepoznata kao društveno odgovoran činilac koji apsolutno poštuje nezavisnost i samostalnost sudske grane vlasti, saopštili su iz ove partije. Kako ističu, to su dokazali nebrojeno puta odbijajući da komentarišemu odluke sudova i onda kada su one donošene protiv najviših funkcionera partije, afirmišući na taj način princip vladavine prava

Demokratska partija socijalista je prepoznata kao društveno odgovoran činilac koji apsolutno poštuje nezavisnost i samostalnost sudske grane vlasti, saopštili su iz ove partije. Kako ističu, to su dokazali nebrojeno puta odbijajući da komentarišemu odluke sudova i onda kada su one donošene protiv najviših funkcionera partije, afirmišući na taj način princip vladavine prava.

foto Ilustracija

Ranije, Građanska alijansa (GA) osudila je komentarisanje sudske odluke šefa poslaničkog kluba DPS, Nikole Rakočevića, a kako su istakli, posebno raduje da je strukovno Udruženje sudija odmah reagovalo i zaštitilo dignitet profesije.

“Isti onaj princip koji podrazumijeva doslednost i principijelnost u sprovođenju zakona koje prethodno donese zakonodavni dom.  Zato nas i čudi odsustvo principijelnosti i doslednosti u reakcijama onih koji su se ovih dana našli zabrinuti navodnim i konstruisanim ugrožavanjem nezavisnosti sudske grane vlasti od strane Demokratske partije socijalista. Smatramo da bi svi društveni činioci, trebalo da pokažu odsustvo selektivnosti, te da reaguju gotovo nakon svake sjednice Skupštine, budući da opozicioni predstavnici svakodnevno, direktno i neposredno na najvulgarniji i najprimitivniji način komentarišu rad sudstva i sudova u Crnoj Gori”, navode iz ove stranke.

Kako ističu, vjeruju da će takvu praksu oglašavanja ustanoviti ubuduće, osim ako pravi cilj njihovog reagovanja, nije nanošenje političke štete jednoj političkoj partiji.

“Vladavina prava, takođe, podrazumijeva i da se sve grane vlasti pridržavaju svojih nadležnosti, te da odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Najavom izmjena pojedinih zakonskih rješenja koja su u ustavnoj nadležnosti poslanika i odbranom civilizacijskih tekovina antifašizma na kojima počiva današnja Crna Gora, Demokratska partija socijalista je dodatno afirmisala ustavni princip iz člana 11 Ustava Crne Gore. Imajući u vidu navedeno,  koristimo priliku da upoznamo javnost da će naš klub poslanika zajedno sa ostalim koalicionim partnerima, a uz učešće pravnih eksperata i nadamo se svih klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, pokrenuti preispitivanje određenih rješenja u materijalnom krivičnom zakonodavstvu”, navode oni.

Iz DPS-a ističu da u tom kontekstu očekuju stručnu i politike lišenu raspravu, koja ima za cilj isključivo preispitivanje određenih postojećih rješenja iz ugla struke te da li ta rješenja ostvaruju svoju svrhu i cilj a imajući u vidu određene skorašnje napade na simbole crnogorske države i državnosti.

“Vjerujemo da dešavanja u prethodnim danima zaslužuju reakciju ali ona mora biti isključivo sistemska, institucionalna i stručna. Nadamo se da će dijalog biti vođen bez politikanstva a sve u cilju preispitivanja trenutnog stanja i nalaženja eventualno boljih i savremenijih rješenja. Odbrana Crne Gore od nasrtaja na njene tekovine, kao i zaštita javnog interesa zajednički su zadatak svih grana vlasti. Upravo zato vjerujemo u apsolutnu posvećenost svih, u ispunjavanju ustavnih i zakonskih obaveza”, zaključuju iz ove partije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve