Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Dogovoreno formiranje Ženskog odborničkog kluba u Nikšiću

Ovaj značajan korak, kako je saopšteno iz Građanske alijanse (GA), predstavlja još jedan napredak u promociji ženskih prava i povećanju političkog angažovanja žena na lokalnom nivou

Inicijativa formiranja ženskih odborničkih klubova sve više dobija na značaju na nivou Crne Gore, pa će tako biti potpisan sporazum o osnivanju četvrtog ovakvog kluba, ovog puta u Nikšiću.

Ovaj značajan korak, kako je saopšteno iz Građanske alijanse (GA), predstavlja još jedan napredak u promociji ženskih prava i povećanju političkog angažovanja žena na lokalnom nivou.

“Po ugledu na već formirane klubove u Bijelom Polju, Ulcinju i Podgorici, inicijativa o formiranju Ženskog odborničkog kluba u Nikšiću potekla je od strane Ksenije Milović, odbornice u Skupštini opštine Nikšić, koja je zajedno sa koleginicama, prepoznala važnost ovog instituta u pogledu doprinosa unapređenju društvenog položaja žena, promovisanju njihovih prava i učešća u političkom procesu”,naveli su iz GA.

Vrlo brzo je, po njihovim riječima, ostvarena saradnja između Građanske alijanse i odbornica Skupštine opštine Nikšić, te je već juče održan zajednički sastanak na kojem je i dogovore Sporazum o osnivanju Ženskog odborničkog kluba u ovom gradu.

“Napominjemo da je aktivnost formiranja ženskih odborničkih klubova inicirana kroz projekat Građanske alijanse “Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti”, koji je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava”, dodaju.

Pavle Ćupić, koordinator projekta, upoznao je prisutne odbornice sa projektom, te su dogovorene aktivnosti koje u pogledu formiranja i budućeg funkcionisanja kluba treba realizovati.

Odbornica Ksenija Milović je navela spremnost odbornica Skupštine opštine Nikšić da kroz djelovanje u klubu stvore snažnu i aktivnu platformu koja će, kako je ocijenila, doprinijeti “boljem zastupljenju ženskih interesa u političkim procesima i odlučivanju na lokalnom nivou”.

Ona je istakla želju odbornica za podsticanjem participacije žena u politici, kako bi se osigurala inkluzivnost i raznovrsnost u donošenju ključnih odluka koje oblikuju zajednice.

Programski direktor Građanske alijanse, Milan Radović, pohvalio je inicijativu odbornica da započnu proceduru formiranja Ženskog odborničkog kluba Skupštine opštine Nikšić, naglasivši da je “aktivno uključivanje žena u političke procese ključno za izgradnju inkluzivnog i prosperitetnog društva”.

Na sastanku je dogovoreno da će odbornice Anđela Mijanović i Ksenija Milović sprovesti sve neophoodne procedure neophodne za formiranje Ženskog kluba Skupštine opštine Nikšić, jedan je od zaključaka.

“Zajedničkim radom sa svim odbornicama, razvijaće strategije, planove i aktivnosti usmjerene ka unapređenju rodne ravnopravnosti, a takođe će uspostaviti otvorenu komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama”, pojasnili su iz GA.

Iz Alijanse su pozvali odbornice iz ostalih crnogorskih gradova da im se pridruže u “ovoj važnoj inicijativi”.

“Jer zajedno možemo postići stvarne promjene i ostvariti rodnu ravnopravnost, te biti korak bliže formiranju mreže lokalnih odborničkih klubova, koja će na jednom novom i snažnijem nivou doprinijeti stvaranju društva koje cijeni različitost i u kojem svaka žena ima pravo da se čuje i da aktivno učestvuje u kreiranju budućnosti našeg društva”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve