Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Do Kvon negirao da je finansirao Spajića; PES: Kvonov iskaz dokaz da su Abazović i Adžić kreatori afere pred izbore

U PES-u kažu da je ovo jedan od naočiglednijih primjera zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe, protiv čega se i URA deklarativno u medijima zalagala do nedavno

Iskaz koji je Kvon dao pred SDT-om i braniocima je dokaz da su funkcioneri GP URA i članovi 43. Vlade, Filip Adžić i Dritan Abazović, direktni autori fabrikovane afere koja se planski plasirala neposredno pred parlamentarne izbore zakazane za 11. jun, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad PES.

U PES-u kažu da je ovo jedan od naočiglednijih primjera zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe, protiv čega se i URA deklarativno u medijima zalagala do nedavno.

“Cilj je bio spustiti rejting Pokretu Evropa sad! i diskreditovati njenog lidera i nosioca liste za parlamentarne izbore, Milojka Spajića, što bi poslužilo kao povod da mu se ne dodijeli mandat”, navode iz PES-a.

Međutim, tvrde, nakon iskaza Kvona, te tvrdnji funkcionera URA u predizbornoj kampanji da ovo osimljičeno lice finansira predizborne aktivnosti Pokreta, jasno je kolika je opasnost od toga da kreatori ove lažne afere na bilo koji način učestvuju u vodjenju državne politike.

“Insistiraćemo da se, pred nadležnim organima, slučaj Do Kvona ispita do kraja. Za početak, očekujemo da Abazović i Adžić odgovore javnosti Crne Gore na pitanje na koje danima izbjegavaju odgovor – kada, kako i po kojim okolnostima je Kvon ušao u Crnu Goru? U međuvremenu pozivamo SDT da ovaj slučaj i okolnosti ispita do kraja, te procesuira sve odgovorne u montiramoj aferi”, ističu u PES-u.

Takođe, dodaju, zbog nastalih okolnosti jako je bitno da se svi subjekti i činioci odrede po ovom pitanju, jer čvrsto vjerujemo da oni koji su na bilo koji način bili uključeni u osmišljavanje i plasiranje ove lažne afere, ne treba da budu dio naredne Vlade – zbog dobrobiti Crne Gore i svih njenih građana.

Podsjetimo, juče je u izjavi za medije advokat Goran Rodić optuženog korejskog kriminalca Do Kvona kazao je da Do Kvon tokom saslušanja u u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) negirao da je finansirao političku kampanju predsjednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića.

“Kako je i najavljeno, Kvon je pitan za boravak u Crnoj Gori i dešavanja od kad je u pritvoru, vezano za ono famozno pismo oko kog se stvorila politička afera. Obojica Korejaca su saslušani u svojstvu građana. Dugo je trajalo zbog prevoda”, rekao je advokat južnokorejaca Goran Rodić.

Prema njegovim riječima saslušavanje je bilo o eventualnim nezakonitim transakcijama, što se plasiralo kroz medije.

”Od toga nema ništa. Nikakve veze o onome što se plasiralo u medijima, u finansijskom smislu, finansiranja neke kampanje, ili Milojka Spajića kao političara… To je decidno negirano i to nije istina”, rekao je Rodić.

Istakao je da su  obojica klijenata saslušani u vezi okolnosti boravka u Crnoj Gori, a najveći dio bio je u pritvoru.

“Sve što ih je tužilac pitao su odgovarali, na sve pitanja. Naravno, u sklopu toga je i ova afera sa pismom koja je bila aktuelna posljednjih desetak dana. Saslušani su kao građani, a podataka da li su i po kom osnovu saslušani u smislu označavanja nekoga ili nečega, to ne znam”, nagalsio je Rodić.

Onje dodao da specijalni tužilac svakako ima pravo na tu radnju, ako utvrdi sumnju u vezi nečega.

“Kvon je iznio decidnu tvrdnju da bilo kakav novac nije davao”, zaključio je Rodić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve