Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović: Vrata Skupštine i ubuduće biće otvorena za mlade ljude

Uručeni sertifikati učesnicima programa ''Simulacija rada parlamenta''

Ostaću privržena edukativnoj misiji parlamenta i odlučna da vrata Skupštine Crne Gore i ubuduće budu otvorena za mlade ljude, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović na uručenju sertifikata učesnicima programa „Simulacija rada parlamenta”, održanog u novembru ove godine.

“U okviru ovog projekta, srednjoškolci dobili su mogućnost da se neposredno upoznaju sa radom jedne od najvažnijih državnih institucija, da prođu kroz sve faze zakonodavnog procesa, uvide kako se usvajaju zakoni i drugi akti, aktivno učestvuju u svakoj fazi donošenja zakona, razmatraju predlog zakona u odboru, pripremaju amandmane na tekst, učestvuju u radu poslaničkih klubova, raspravi u plenumu i glasaju o predlogu zakona”, kazala je Đurović u obraćanju učesnicima programa.

Pored zakonodavne i nadzorne uloge, najvažnija funkcija Skupštine je da uključi najširu moguću javnost u proces odlučivanja, a naročito mlade ljude, jer se o njima mora voditi najviše računa prilikom donošenja zakona i važnih odluka, kazala je predsjednica Skupštine.

Foto: Skupština Crne Gore

U tom smislu, podsjetila je i na Demokratske radionice „Barbara Pramer“, program namijenjen osnovcima, u okviru koga djeca, kroz formu radionica, stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju Skupštine, donošenju i primjeni zakona i drugim temama iz oblasti građanskog obrazovanja.

Takođe, kako dalje se dodaje, upoznala je prisutne da Skupština trenutno sprovodi program stažiranja za dvanaest studenata, odnosno studentkinja Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Foto: Skupština CG

“Ostaću privržena edukativnoj misiji parlamenta i odlučna da vrata Skupštine Crne Gore i ubuduće budu otvorena za mlade ljude”, kazala je Đurović, dodajući da će nastaviti da radi za njihovo dobro i ljepšu budućnost, uvjeravajući da je to “najveći doprinos koji može da pruži društvu kao cjelini”.

Foto: Skupština Crne Gore

Ona je ohrabrila prisutne srednjoškolce da se školuju i usavršavaju svakodnevno kako bi u budućnosti pomogli svojoj zemlji, a naročito je podstakla djevojke da ulažu u svoje obrazovanje i da se trude da pobijede patrijarhalna nepisana pravila koja još uvijek sputavaju, te da daju doprinos da “ostvarimo potpunu ravnopravnost u našem društvu”.

Na kraju, Đurović je zamolila prisutne da lijepa iskustva koja su stekli u Skupštini Crne Gore prenesu svojim prijateljima i motivišu ih da se i oni naredne godine prijave za program “Simulacija rada parlamenta”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve