Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović učestvovao na dvodnevnom virtuelnom sastanku Vojnog komiteta

Predsjedavajući MCCS, admiral Rob Bauer, istakao je da se nalazimo u važnom trenutku za sigurnost Alijanse

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, učestvovao je na dvodnevnom virtuelnom sastanku Vojnog komiteta na nivou NATO načelnika generalštabova (MCCS), 12. i 13. januara 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Predsjedavajući MCCS, admiral Rob Bauer, istakao je da se nalazimo u važnom trenutku za sigurnost Alijanse.

“Naša snaga, kao Alijanse, leži, ne samo u savezništvu i odlučnosti, već i u sposobnosti da se pripremimo za buduće izazove”, naglasio je on.

Takođe, istakao je da je NATO svjestan izazova i mogućnosti koje nudi digitalno doba i aktivno je angažovan na digitalnoj transformaciji procedura, opreme i ljudskih resursa.

U tom smislu načelnici generalštabova su se posebno osvrnuli na razvoj sposobnosti u cilju odgovora na bezbjednosne izazove, koji su ocijenjeni kao multidomenski, međusobno povezani i transnacionalni.

U obraćanju kolegama iz savezničkih zemalja general Đurović je istakao da novi operativni domeni, kao što su sajber i svemir, predstavljaju velike mogućnosti, ali i izazove, pošto zahtijevaju stalna ulaganja i razvoj novih sposobnosti. General je naglasio da će uspjesi u budućim operacijama zavisiti od stepena integracije snaga i sposobnosti da se preduzmu odgovarajuće preventivne mjere.

“Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, upoznao je načelnike generalštabova sa tokom i zaključcima sastanka u formatu NATO-Rusija. Učesnici sastanka su, između ostalog, diskutovali i o novom strategijskom konceptu NATO-a, a održana je i sesija sa partnerima iz Ukrajine i Gruzije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve