Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Trinaestojulski ustanak u istorijskom smislu postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore

Ona je, u ime Skupštine Crne Gore i u svoje, čestitala 13. jul, jedan od, kako je kazala, najsvjetlijih datuma u istoriji naše zemlje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 13. jula – Dana državnosti, svim građankama i građanima Crne Gore.

Ona je, u ime Skupštine Crne Gore i u svoje, čestitala 13. jul, jedan od, kako je kazala, najsvjetlijih datuma u istoriji naše zemlje.

“Na današnji dan sjećamo se dva velika događaja koji su zlatnim slovima upisani u viševjekovno trajanje i kolektivno pamćenje našeg naroda – 13. jula 1878. kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje i 13. jula 1941. godine kada je podignut Trinaestojulski ustanak, prvi masovni ustanak u porobljenoj Evropi. Godine 1878. Crna Gora je, nakon turbulentnih istorijskih dešavanja, konačno ušla u krug slobodnih i uvaženih država ondašnje Evrope. Nekoliko decenija kasnije naši rodoljubi su još jednom pokazali da ne ljube lance, te da se nikada neće pokoriti nijednom zavojevaču, ma koliko bio snažan”, poručila je Đurović.

Trinaestojulski ustanak je, ističe, potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi.

“Ovaj slavni događaj bio je uvod u herojsku Narodnooslobodilačku borbu jugoslovenskih naroda i u istorijskom smislu je postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore”, naglasila je predsjednica Skupštine.

Poručila je da moramo nastaviti da se borimo za dobro i napredak Crne Gore.

“Stalno imajući na umu neprolazne vrijednosti 13. jula, moramo nastaviti da se borimo za dobro i napredak Crne Gore, čija je evropska budućnost neupitna, koja je pouzdan susjed, uvažena članica NATO-a i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Slobodarstvo i antifašizam su naša istorijska vertikala i put kojim ćemo nastaviti da idemo kako bismo obezbijedili bolji život svim našim građanima. U to ime, još jednom čestitam Dan državnosti”, zaključila je Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve