Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović se nada da će odnos Skupštine i Vlade biti na značajno višem nivou nego do sada

Razgovarajući o aktuelnim političkim prilikama u zemlji, predsjednica Skupštine je kazala da je nedostatak dijaloga u prethodnom periodu iziskivao promjene na političkoj sceni, te da će intenziviranje političkog dijaloga biti visoko na njenoj agendi

Crna Gora pozdravlja i visoko cijeni snažnu i kontinuiranu podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža našoj zemlji na putu sveukupnog napretka, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović tokom sastanka sa Karen Medoks, britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori.

Istakla je da Crna Gora uvažava političku i ekspertsko-tehničku pomoć Britanske ambasade u osnaživanju crnogorskih institucija važnih za naš evropski integracioni put.

Razgovarajući o aktuelnim političkim prilikama u zemlji, predsjednica Skupštine je kazala da je nedostatak dijaloga u prethodnom periodu iziskivao promjene na političkoj sceni, te da će intenziviranje političkog dijaloga biti visoko na njenoj agendi.

“Upravo kvalitetan dijalog oko krucijalnih pitanja, sa akcentom na reforme u poglavljima 23 i 24, predstavlja preduslov za postizanje strateški važnog pitanja članstva u EU”, istakla je.

Đurović je navela da će se truditi da pruži potreban doprinos u pokušaju kompletiranja Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izrazila očekivanje da će se po tom pitanju postići dogovor sa političkim subjektima.

U konstruktivnom razgovoru, predsjednica Skupštine je upoznala ambasadorku Medoks sa planom jačanja kontrolne i nadzorne uloge Parlamenta, u čemu će od velikog značaja biti saradnja sa DRI kako bi nadzorna funkcija Skupštine dobila puni značaj.

“Naročit akcenat stavila je na aktivnosti novoizabranog SDT-a i v.d. VDT-a i istakla da Crna Gora ima potrebu da dođe do nezavisnog sudstva kao posebne grane vlasti, u skladu sa Ustavom. S obzirom da je planiran odlazak jednog sudije Ustavnog suda u penziju u septembru, naglasila je da je potrebno što prije doći do imenovanja novog sudije kako bi se omogućilo nesmetano dalje funkcionisanje ove institucije”, navodi se u saopštenju.

Đurović je ukazala je da je bila velika greška što u dosadašnjem trajanju proljećnjeg zasijedanja Skupštine nijesu održane sjednice posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, te da joj je namjera da u ovom mjesecu održi jednu sjednicu kako bi se poslanice i poslanici upoznali sa radom nove Vlade Crne Gore.

“U tom smislu, izrazila je nadu da će odnos Skupštine i Vlade biti na značajno višem nivou nego do sada i iskazala namjeru da Skupština intenzivira rad kako bi se akti koji su od značaja za građane Crne Gore što prije donosili”, saopšteno je iz Skupštine.

Đurović je iskazala naročitu zahvalnost specijalnom izaslaniku UK za Zapadni Balkan Ser Stjuartu Piču i rekla da visoko cijeni njegovo zalaganje da države regiona ostvare što bolje rezultate u sprovođenju reformi potrebnih za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ona je podsjetila na dosadašnju saradnju Britanske ambasade u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena kroz različite mehanizme kooperacije, sa akcentom na podršku Vestministerske fondacije za demokratiju različitim projektima.

Na toj liniji, predsjednica Skupštine je kazala da međusobna saradnja u Ženskom klubu predstavlja začetak šireg konsenzusa među ženama kao dobar osnov za međupartijski dijalog u Skupštini.

Uz čestitku na izboru, ambasadorka Medoks je iskazala zadovoljstvo činjenicom da je na čelu Skupštine žena i naglasila da je dosadašnja saradnja sa predsjednicom Đurović kroz Ženski klub pokazala njen kapacitet za pomirenje i podsticanje dijaloga između različitih političkih grupacija.

“Uz ocjenu da je Crna Gora prošla kroz izazovan period, ambasadorka je pozdravila činjenicu da će brojna važna pitanja u budućnosti biti razmatrana u Skupštini. Ona je iskazala posebno interesovanje za pitanje unapređenja političkog dijaloga i navela da će Britanska ambasada nastaviti da ohrabruje prevazilaženje prepreka u postizanju reformi”, navodi se u saopštenju.

U okviru jučerašnjeg sastanka, ambasadorka Medoks je poslala poruku podrške Ženskom klubu i zaključila da će Ambasada nastaviti da podržava projekte od zajedničkog interesa.

Tokom razgovora, bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje, sa akcentom na borbu protiv organizovanog kriminala, carinsku saradnju, sajber bezbjednost, kao i trgovinsku razmjenu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve