Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa predstavnicima Misije ODIHR-a za procjene potreba povodom predstojećih predsjedničkih izbora

Goran Petrov se zahvalio predsjednici Đurović na gostoprimstvu i istakao da je cilj njihove posjete da procijene trenutnu političku situaciju i da, u saglasnosti sa državnim funkcionerima i političkim akterima, odluče da li je potrebno prisustvo posmatračke Misije ODIHR-a tokom održavanja predstojećih predsjedničkih izbora

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Goranom Petrovim i Ksenijom Dašutinom, predstavnicima Misije ODIHR-a za procjene potreba povodom predstojećih predsjedničkih izbora.

“Predsjednica Đurović je informisala sagovornike o procesu izbora sudija Ustavnog suda i podsjetila da se radi o šestom pozivu od 2018. godine. U tom smislu, istakla je da očekuje da ovog puta bude izabrano svih četvoro sudija i izrazila nadu da će se ovaj postupak uspješno završiti”, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Istakavši važnost izbora sudija Ustavnog suda, predsjednica Skupštine je podsjetila i da su raspisani redovni izbori za predsjednika Crne Gore, koji se održavaju na svakih pet godina, te ukazala da je neophodna dodatna posvećenost svih političkih subjekata u kompletiranju Ustavnog suda kako bi se izborni postupak odvijao neometano.

“Govoreći o važnosti završetka procesa izborne reforme, ona je naglasila da se ovaj trenutak nameće i kao šansa za postizanje političkog dogovora oko seta izbornog zakonodavstva”, navodi se u saopštenju.

Goran Petrov se zahvalio predsjednici Đurović na gostoprimstvu i istakao da je cilj njihove posjete da procijene trenutnu političku situaciju i da, u saglasnosti sa državnim funkcionerima i političkim akterima, odluče da li je potrebno prisustvo posmatračke Misije ODIHR-a tokom održavanja predstojećih predsjedničkih izbora.

“Jedna od tema koja, svakako, zaokuplja pažnju i ODIHR-a jeste proces izbora sudija Ustavnog suda, istakao je Petrov, te iskazao interesovanje za to kako predsjednica Skupštine procjenjuje da će se ovaj postupak završiti”, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je bilo šesnaest posmatračkih misija OEBS-a u Crnoj Gori od 1997. godine, te istakao da postoji spremnost ove organizacije da isprate i predsjedničke izbore koji su zakazani za 19. mart.

“Ovom prilikom, Ksenija Dašutina je iskazala interesovanje za pitanje zastupljenosti žena u političkim strukturama, državnim institucijama i Skupštini Crne Gore, na šta je predsjednica Đurović odgovorila da je ono regulisano Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da mora biti najmanje 30 odsto žena na izbornim listama. Ona je informisala sagovornicu da se, u tom smislu, radi na povećanju učešća žena na 40 odsto, što je inicijativa Ženskog kluba Skupštine Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve