Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić sa predstavnicima ODIHR-a: U Crnoj Gori shodno postojećem biračkom spisku ima više birača, nego li građana

Mandić je iznio mišljenje da to omogućava dobru atmosferu, jer se bez iste ne može postići kompromis koji će rezultirati podrškom 2/3 poslanika u plenumu za reforme ključnih izbornih zakona

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić razgovarao je danas sa ekspertskim timom ODIHR-a koji su činili Tamaš Meserič, šef Posmatračke misije ODIHR-a za predsjedničke izbore, Nina Suomalainen, šefica Posmatračke misije ODIHR-a za parlamentarne izbore i Goran Petrov, savjetnik za izborne procese ODIHR-a Predsjednik Mandić je prije svega predstavnicima ODIHR-a poželio dobrodošlicu u Skupštinu Crne Gore, ističući da je upoznat sa njihovim zajedničkim radom sa skupštinskim odborima.

Predsjednik Skupštine je predočio da su preporuke posmatračke misije ODIHR-a predate nadležnom Odboru u Skupštini Crne Gore koji se bavi izbornim reformama, te je istakao da taj odbor upravo predstavlja novu politiku kompromisa koju 28. saziv Skupštine vodi, na način što je Odbor sastavljen od 7 članova parlamentarne većine i 7 članova opozicije i da su za razliku od prethodnih saziva, umjesto predsjednika Odbora, ovog puta izabrali dva kopredsjedavajuća.

Mandić je iznio mišljenje da to omogućava dobru atmosferu, jer se bez iste ne može postići kompromis koji će rezultirati podrškom 2/3 poslanika u plenumu za reforme ključnih izbornih zakona.

Predsjednik Mandić se osvrnuo i na problem lokalnih izbora, a posebno lokalnih izbora u Šavniku, koji i nakon godinu i po dana nisu dobili svoj epilog. Istakao je da je popis pokazao da, kada se od preliminarnih rezultata istog oduzmu stranci, u Crnoj Gori shodno postojećem biračkom spisku ima više birača, nego li građana.

Predsjednik je iskazao nadu da će se i oko pitanja o izmjeni Zakona o biračkom spisku doći do kompromisa i da se to pitanje mora riješiti što prije, jer nam se bliže lokalni izbori u više opština.

Mandić je zaključio da se 28. saziv Skupštine Crne Gore pokazao jako dobro kada je u pitanju postizanje kompromisa oko ključnih pitanja i da vjeruje da će se u tom smjerunastaviti i u budućnosti.

Članovi ekspertskog tima ODIHR su se zahvalili predsjedniku Mandiću na izdvojenom vremenu, ističući da su delegacije ODIHR-a uvijek dobro primljene od strane institucija u Crnoj Gori, te da su oni spremni da podrže Skupštinu Crne Gore u svakom smislu.

Istakli su važnost da svaka zemlja mora imati uređen birački spisak koji oslikava stvarnost države, te dodali da je neka vrsta privremenog rješenja da se lokalni izbori održavaju u jednom danu.

Ekspertski tim ODIHR-a je istakao da je dobro čuti da u Skupštini Crne Gore vlada dobra atmosfera i činjenica da je Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu inkluzivan. Zaključili su da je izuzetno važno što se pronašao način za postizanje kompromisa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve