Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa Popom: Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC riješiti u skladu sa Ustavom, akcenat staviti na ekonomiju

Đurović je naglasila da naša zemlja dosljedno ostaje na svom evropskom i evroatlantskom putu, te da će kao pouzdana članica i partner NATO saveza posvećeno ispunjavati obaveze

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, a na sastanku su razmijenjena mišljenja o važnosti podrške i pomoći Evropske unije našoj zemlji, uz obostrano očekivanje da će svi politički akteri dati konstruktivan doprinos u obezbjeđivanju neophodnih reformi, kako bi proces evropske integracije Crne Gore u EU bio značajno ubrzan do kraja mandata aktuelnog skupštinskog saziva.

Đurović je naglasila da naša zemlja dosljedno ostaje na svom evropskom i evroatlantskom putu, te da će kao pouzdana članica i partner NATO saveza posvećeno ispunjavati obaveze.

S tim u vezi, ona je navela da je za Crnu Goru kao zemlju kandidata koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu, od izuzetne važnosti da institucije Evropske unije uvaže potrebu proširenja za zemlje Zapadnog Balkana.

Ovom prilikom, predsjednica se osvrnula i na neophodne reforme u poglavljima 23 i 24 i ocijenila da posljednja dešavanja idu u prilog posvećenoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. U tom kontekstu, ona je izrazila uvjerenje da će „put u evropsku porodicu kojoj želimo da pripadamo u punom kapacitetu“ biti olakšan upravo na osnovu individualnih postignutih rezultata.

“Kao zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, a tri privremeno zatvorila vjerujemo da ćemo u najskorijem periodu dobiti Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila kako bismo pri kraju ovog mandata dobili i datum kada bi Crna Gora mogla postati članica Evropske unije“, navela je Đurović.

Tokom razgovora, istaknuto je da će u cilju izgradnje zrelog društva u fokusu mandata predsjednice Đurović, biti kontinuirani dijalog i saradnja svih političkih aktera. Ona je naglasila i važnost jačanja kontrolne i nadzorne uloge zakonodavnog doma, pri čemu je od krucijalnog značaja saradnja sa DRI.

Đurović je izrazila očekivanje da će pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC biti riješeno u skladu sa Ustavom i zakonom kao sa svim ostalim vjerskim zajednicama, apostrofirajući da je važno naglasak djelovanja usmjeriti na ekonomiju.

Šefica Delegacije EU je naglasila da dijalog treba da se odvija u Parlamentu i iskazala očekivanje da će aktuelna politička dešavanja doprinijeti većoj stabilnosti i boljem funkcionisanju  institucija.

“Ona je navela da je u prethodnom periodu proces evropskih integracija bio značajno usporen i poručila da Crna Gora kao jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva poglavlja, treba predano i povećeno da radi na zatvaranju, u čemu će Evropska unija nastaviti da bude pouzdan partner”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve