Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Đurović sa Gašparikovom: Stručna i savjetodavna pomoć UNDP-a važna u jačanju crnogorskih institucionalnih kapaciteta

Ističući da je UNDP godinama unazad pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva, predsjednica Đurović je izrazila zadovoljstvo intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti, stepenom realizacije planiranih projekata i strateški orijentisanih programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Ističući da je UNDP godinama unazad pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva, predsjednica Đurović je izrazila zadovoljstvo intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti, stepenom realizacije planiranih projekata i strateški orijentisanih programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija.

“Đurović je naglasila da Crna Gora snažno vrednuje saradnju sa UNDP-em, te izrazila uvjerenje da će se, na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, partnerstvo sa UNDP-em nastaviti i nadograditi”, navodi se u saopštenju.

“Stručna, ekspertska i savjetodavna pomoć UNDP-a je izuzetno važna u jačanju crnogorskih institucionalnih kapaciteta”, kazala je predsjednica Skupštine.

Osvrnuvši se na problematiku rodne ravnopravnosti, kao jedne od važnih pojedinosti strateškog okvira programskog djelovanja UNDP-a, predsjednica Đurović je istakla da je suštinski važno pitanja rodnog senzibiliteta posmatrati i rješavati u širem kontekstu, koji ne bi bio ograničen isključivo na pojedično bavljenje ovim kompleksnim fenomenom.

U tom kontekstu, predsjednica je naglasila da regulisanje pitanja rodne ravnopravnosti u zakonskim okvirima iziskuje rješenja koja podrazumijevaju utvrđivanje određenih kvota, kao modela koji jeste „nužno zlo”, budući da je nedovoljna zastupljenost žena u javnom i političkom životu evidentna.

Predsjednica je ukazala na zalaganja Odbora za rodnu ravnopravnost i predstavila rezultate koji su ostvareni, uz očekivanje da će aktivan doprinos daljim planiranim aktivnostima dati svi politički subjekti.

Takođe istakla je i da je od presudne važnosti pronaći najadekvatnije modele koji bi kroz zakonsku regulativu, regulisali sankcionisanje i suzbijanje govora mržnje „budući da smo svjedoci da je takav diskurs sve više prisutan u javnom životu”.

Stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova istakla je ključnu ulogu parlamenta u postizanju Ciljeva održivog razvoja i ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU. “Poslanice i poslanici imaju zakonodavnu i nadzornu ulogu, ali i jedinstvenu poziciju da usvajaju zakone i politike uvažavajući rodnu dimenziju i različitost potreba, zasnovane na podacima, vodeći računa da u procesu reformi niko ne bude zapostavljen”, dodala je ona.

Gašparikova se osvrnula na blisku saradnju UNDP-a i parlamenta kad je u pitanju zalaganje za veću zastupljenost žena na izbornim listama, ali i borba protiv svake vrste nasilja nad ženama, a naročito u javnom životu.

Istakla je spremnost UNDP-a da i dalje podržava razvoj plana sprovođenja nacionalno utvrđenih doprinosa za smanjenje efekta staklene bašte za najmanje 35 posto i usmjerenost na zelenu, pravednu tranziciju.

“Vjerujem da će parlament ulogu koju ima u oblikovanju reformskih procesa u zemlji i u narednom periodu sprovoditi kroz veće učešće zajednice i svih relevantnih partnera okupljenih oko zajedničkog cilja – stvaranja boljih uslova života i mogućnosti izbora za sve žene i muškarce u društvu”, rekla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve