Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović: Oblast bezbjednosti oduvijek bila zatvorena za žene

Na tom fonu, zaključila je da su nam potrebne promjene u zakonodavstvu u smislu povećanja kvota za žene na izbornim listama na 40 odsto i međusobna solidarnost kako bi žene ostvarile sve svoje potencijale

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović učestvovala je danas na regionalnoj konferenciji “Žene od uticaja 2023: Na sceni”, u okviru sesije “Žene u politici: Važnost ženskog glasa za bolju budućnost svih”.

Đurović je zahvalila na pozivu da govori na ovom izuzetno važnom panelu i da dâ svoje viđenje položaja žena u politici i javnim poslovima uopšte.

“Ona je istakla da je bila prva menadžerka i prva predsjednica Skupštine opštine Herceg Novi, te da sada obavlja funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore, kao druga žena u dugoj istoriji crnogorskog parlamentarizma, što nije nešto čime se možemo pohvaliti”, saopšteno je iz Skupštine.

Uprkos tome, izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da se na važnim političkim pozicijama nalazi sve veći broj žena, čemu su u velikoj mjeri doprinijeli i poslednji lokalni izbori održani u više opština.

“Ipak, potencirala je da je, primjera radi, oblast bezbjednosti oduvijek bila zatvorena za žene, pa tako nijedna žena nije imala priliku da se nađe na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za nacionalnu bezbjednost ili skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu”, navodi se u saopštenju.

Govoreći o predrasudama, govoru mržnje i mizoginiji koji su sve prisutniji u javnom diskursu, ona je istakla da je veliki broj žena koje se bave politikom u Crnoj Gori imao loša iskustva u tom pogledu i da upravo zbog toga sve manje žena ima želju da se uključi u politiku.

“Tome je naročito doprinio neregulisan prostor društvenih mreža na kojima se često mogu naći vrlo neprimjereni komentari na račun žena”, saopšteno je iz Skupštine.

Da postoje primjeri ženske kooperativnosti i solidarnosti u Crnoj Gori pokazalo je formiranje Ženskog kluba Skupštine koji je prevazišao partijske razlike i zahvaljujući kome su usvojeni brojni izuzetno korisni zakoni i inicijative, kazala je predsjednica Skupštine i istakla da su prvi pravi politički dijalog u našoj zemlji napravile upravo žene kroz Ženski klub.

Ona je istakla da se uvijek trudila da oko sebe okupi što više žena, svjesna da bez međusobne podrške ne možemo napredovati i zaključila da žene, kada su posvećene, mogu doprinijeti razvoju društva mnogo više nego muškarci.

Na tom fonu, zaključila je da su nam potrebne promjene u zakonodavstvu u smislu povećanja kvota za žene na izbornim listama na 40 odsto i međusobna solidarnost kako bi žene ostvarile sve svoje potencijale.

Pored predsjednice Đurović, u panelu su učestvovale i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, poslanica Zdenka Popović, predsjednica Asocijacije žena Demokratske partije socijalista Drita Lola i šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost Crne Gore Marija Šuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve