Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović: Nema bližih naroda u Evropi… Da je vječna Crna Gora, živjela Srbija

''U čitavoj Evropi vjerovatno nema bližih naroda, niti bližih država, niti tolike istorije, kulturne, ekonomske i rođačke isprepletenosti kakva postoji između građana u Srbiji i građana u Crnoj Gori''

Predsjednika Skupštine Crne Gore Danijela Đurović boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji. Tom prilikom Đurović je u autorskom tekstu za srpsku “Politiku” napisala da nema bližih naroda u Evropi od Crnogoraca i Srba.

Njen tekst prenosimo u cjelosti:

“Ako bismo htjeli potpuno primjereno i tačno da opišemo odnose između ljudi koji žive u Srbiji i nas koji živimo u Crnoj Gori, ne bismo pogriješili kad bismo zapisali da u čitavoj Evropi vjerovatno nema bližih naroda, niti bližih država, niti tolike istorije, kulturne, ekonomske i rođačke isprepletenosti kakva postoji između građana u Srbiji i građana u Crnoj Gori. Otud ne čude i nikoga ne treba da iznenade veoma česte poruke i iz Crne Gore i iz Srbije da formalni, politički odnosi između naše dvije države treba da slijede ono što u životu već imamo kao izuzetne odnose građana dvije države.

Moja zvanična posjeta Republici Srbiji je još jedan korak kojim pravimo otklon od politike nerazumijevanja i koji nas vodi brzo unapređivanje i onih formalnih, zvaničnih političkih odnosa između Crne Gore i Srbije. Radeći tako kao predsjednica Skupštine Crne Gore ja samo ispunjavam ono što je volja crnogorskih građana i to radim držeći se najuzvišenijih principa i ideala demokratskih država i društava. Apsolutno sam siguran da na isti takav pristup danas nailazim kod svojih prijatelja, najviših državnih zvaničnika Republike Srbije, skojima ćete imati otvorene razgovore o svim pitanjima.

Razgovori koje ću danas obaviti u Beogradu nisu prvi korak u smjeru brzog popravljanja naših odnosa. Podsjetila bih da je krajem juna ove godine delegacija Vlade Crne Gore na čelu s premijerom Dritanom Abazovićem i potpredsjednikom Vladom Vladimirom Jokovićem bila u vrlo uspješnoj dvodnevnoj službenoj posjeti Beogradu. Izuzetno pozitivni učinci te se već osjećaju, u kontekstu dogovora koji su postignuti, a tiču se uzajamne podrške i pomoći u suočavanju s nadolazećim energetskim i krizom hrane.

U periodu između te posjete i ove moje današnje, Vlada Crne Gore je 3. avgusta u Podgorici potpisala i povijesni Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Tim ugovorom konačno je riješeno pitanje statusa najveće vjerske zajednice u našoj zemlji i stavljena točka na pitanje koje je godinama opterećivalo Crnu Goru.

Jedan od ciljeva koje sam postavila kao prioritet tokomove posjete Srbiji je postizanje dogovora oko daljnjeg unaprjeđivanja parlamentarne saradnje dvije države. U tom smislu, posebno sam zahvalna predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije gospodinu Vladimiru Orliću, čiji je tim tokom pripreme ove posjete pokazao vrhunski profesionalizam i dobru vjeru da naše odnose treba i moramo i dalje da unapređujemo. Uvjerena sam da će naši današnji razgovori kao posljedicu imati snažno dinamizovanje odnosa zakonodavnih vlasti dvije države i u okviru toga još bogatije i sadržajnije djelovanje parlamentarnih grupa prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine Crne Gore.

Vrlo dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Srbije jesu važni za građane naše dvije države, ali mogu dati i izuzetno značajan podsticaj snaženju regionalne saradnje i postizanju pune stabilnosti na zapadnom Balkanu. Zato, kao predsjednica Skupštine Crne Gore, pozdravljam i sve one regionalne inicijative u kojima učestvuju predstavnici Crne Gore i naše Srbije, koje doprinose trajnom miru i stabilnosti u regionu. Bez snaženja naših uzajamnih veza u regiji i bez snaženja regiona kao cjeline, ostali bismo skraćeni za brojne prilike, a tako nešto naši građani ne žele.

Postoji još jedan zajednički cilj Srbije i Crne Gore, a to je punopravno članstvo naše dvije države u Evropskoj uniji. Još 2018. godine Europska unija nam je poručila da upravo Crna Gora i Srbija jesu države koje prve mogu računati na buduće članstvo u Evropskoj uniji. To je bila vrlo važna poruka ohrabrenja za naše građane – da Evropa nije umorna od proširenja i da smo dobro došli u evropsku zajednicu naroda i država. Iako nekome može djelovati da je ta ideja potisnuta u stranu aktualnim događanjima na istoku Evrope, mi smo ti koji svojim djelovanjem tu ideju treba i možemo vratiti na sam vrh evropske agende. Danas Crna Gora, kao predvodnica u procesu evropskih integracija, čvrsto stoji u uvjerenju da je euvopska perspektiva zapadnog Balkana garancijasigurnosti, stabilnosti i ekonomskog napada.

Zato želim potpuno otvoreno i jasno da poručim svim građanima Srbije i mojim dragim prijateljima koji danas upravljaju Srbijom da je evropska ideja integrativna ideja ne samo za naše pojedine države, već za cio naš region. To je ideja koja našim građanima otvara nebrojene mogućnosti i zbog čije vrijednosti i značaja upravo danas treba da damo svoj maksimum da bismo se što je prije moguće uključilo Evropskoj uniji. Za cilj brzog pristupa evropskoj porodici naroda imate od nas svu podršku i svaku vrstu pomoći, a siguran sam da na isto to i možemo da računamo od Srbije i njenih građana.

Riječ uvijek ima veliku snagu. Zato i u ovom tekstu brižljivo biram upravo one riječi koje koristim da uputim na čvrsto, neraskidivo bratstvo i, ja bih rekla, večito prijateljstvo Srbije i Crne Gore. Takvim riječima možda bi i bolje vladao jedan Borislav Pekić, koji je rođen u Podgorici 1930. godine. Ili jedan Danilo Kiš, koji je pohađao gimnaziju na Cetinju i koji je imao izvanredne osvrte na svoju majku koja je bila Crnogorka. Ili Ljubomir Nenadović, Vuk Karadžić ili kralj Nikola.

Mnogo je naučnika, umjetnika i privrednika koji mogu biti primjer za uzajamnu prožetost i nevjerovatnu preuređenost srpsko-crnogorskih odnosa. Upravo te ličnosti, njihova postignuća i njihove riječi mogu da nam budu oslonac za dalje snaženje naših odnosa. Danas sam u Beogradu da, sećajući se naše velike istorije, slavnih ličnosti i nadaleko čuvenih tradicija Crne Gore i Srbije, pozovemo da gradimo stabilnu i prosperitetnu budućnost naše dvije države i našeg regiona i da, sledeće želje i interese naših građana, veze Srbije i Crne Gore ubuduće samo osnažujemo”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
19.10.2022-13:13 13:13

Definitvno ste se gospođo Đurović deklarisali kao zlonamjerna i podmukla osoba, koja je sa jasnim ciljem, NEMILOSRDNA, ZLOČINAČKA SRPSKA OKUPACIJA CRNE GORE, USTOLIČENA ZA PRESJEDNIKA SKUPŠTINE CG. U svom tekstu, kojim se očigledno ponosite, iskazali ste raskošan talenat prikazivanja neistina i izmišljotina u izokrenutom smislju. Srbija i Srbi su u vjekovnoj istoriji Crne Gore bili samo užasni neprijatelj i zločinac prema Crnoj Gori.. Crnogorci su naivno vjerovali da su im Srbi saveznici i prijatelji, da je Srbija prijateljska saveznička država, a radi se o državi i narodu, Srbiji i Srbima, koji su Crnogorcima i Crnoj Gori donijeli užasne patnje i… Pročitaj više »

KLEMENTINA
19.10.2022-13:18 13:18

O tebe i tvojoj mirovnoj misiji je suvišno govoriti, posle tvoje izjave da su ti prethodnici bili premijer i nepismeni i bukoglavi joković. Ovo je dokaz koliko je ”vlast” ispred intelekta.T U Ž N O.

Merlin
20.10.2022-07:19 07:19
Reply to  KLEMENTINA

Slabo vam ide sa izmišljanjem istorije i pravljenjem novog identiteta.