Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović i Radunović na zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS: Iskazana solidarnost sa narodom Ukrajine i poziv na brzo rješavanje sukoba

U fokusu ovogodišnjeg zasijedanja koje je okupilo 250 parlamantaraca bila je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, bezbjednost novinara u ratom obuhvaćenim zonama, prava žena, te očuvanje regiona Arktika

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i šef delegacije Crne Gore u PS OEBS Slaven Radunović učestovovali su na XXIX godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS koje je u periodu od 2. do 6. jula održano u Birmingemu. Predsjednik Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Lord Mekfol u svom govoru iskazao je solidarnost sa narodom Ukrajine i pozvao na brzo i mirno rješavanje sukoba.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, u fokusu ovogodišnjeg zasijedanja koje je okupilo 250 parlamantaraca bila je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, bezbjednost novinara u ratom obuhvaćenim zonama, prava žena, te očuvanje regiona Arktika.

Takođe, tokom zasijedanja sprovedeno je glasanje za izbor predsjednika i potpredsjednika Parlamentarne skupštine OEBS kao i rukovodstva tri opšta odbora.

Predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS Margareta Sederfelt dobila je povjerenje parlamentaraca da predsjedava parlamentarnom skupštinom i u narednom jednogodišnjem periodu.

“Takođe, za potpredsjednike PS OEBS danas su izabrani Iren Haralambides (Irene Charalambides) sa Kipra, Mark Pritčard (Mark Pritchard) iz Ujedinjenog Kraljevstva, Pere Đoan Pons (Pere Joan Pons) iz Španije i Majkl Džorž Link (Michael Georg Link) iz Njemačke”, navode u saopštenju.

Na kraju godišnjeg zasijedanja učesnicima se obratio predsjednik Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Lord Mekfol (Lord McFall) koji je u svom govoru iskazao solidarnost sa narodom Ukrajine i pozvao na brzo i mirno rješavanje sukoba. On je takođe čestitao reizbor predsjednici Sederfelt i istakao izazove kao što su klimatske promjene te naglasio da je na parlamentarcima da nadziru i ispitaju djelovanje svojih vlada na globalnoj sceni.

U svojoj završnoj riječi, predsjednica Sederfelt je zahvalila parlamentarcima OEBS-a na podršci i istakla potrebu za praćenjem preporuka sadržanih u Birmingemskoj deklaraciji usvojenoj na današnjem zasijedanju.

“Opšti odbori PS OEBS-a juče su izabrali svoja rukovodstva za narednu godinu. U Opštem odboru za politička pitanja i bezbjednost, Ričard Hadson (Richard Hudson) iz Sjedinjenih Američkih Država ponovo je izabran za predsedavajućeg, Opštem odboru za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu predsjedavaće Azaj Gulijev (Azay Guliyev) iz Azerbejdžana, dok će novi predsjednik Opšteg odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja biti Nikoloza Samkharadze iz Gruzije”, saopštili su iz Skupštine.

Parlamentarci iz zemalja učesnica PS OEBS-a izglasali su na kraju zasijedanja Birmingemsku deklaraciju u kojoj se između ostalog najoštrije osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu i kojom se zahtijeva momentalni prekid vatre i potpuno povlačenje ruskih trupa. Birmingemska deklaracija koja sadrži i tri rezolucije opštih odbora, kao i deset dodatnih tačaka koje se bave širokim spektrom tema, usvojena je danas ubjedljivom većinom prisutnih parlamentaraca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
06.07.2022-19:29 19:29

Sramota je da Radunovic prisustvuje ovomaktu..naime on dolazi iz jedne teroristicke-pucisticke organizacije..Nevjerovatno..velika Bruka..i Pi!

COL
06.07.2022-20:20 20:20

Lijepo li je viđet ovo dvoje kako śede iza table na kojoj latinicom piše Montenegro…