Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Da li mi treba da se trošimo na neke balkanske unije ili treba da idemo prema EU?

Đurović se nada da ono što Crnu Goru poslije ovoga čeka jeste detaljna analiza, prvo, kako kaže, onih međudržavnih sporazuma koji su već potpisani, a nadam se da će i ovi novi da se pojave

Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i bivša crnogorska ministarka evropskih integracija Gordana Đurović komentarisala je za Antenu M samit Otvorenog Balkana koji je održan u Ohridu.

„Evo prošao je i taj Samit, došli su predstavnici Crne Gore, BiH, tri zemlje su nastavile produbljivanje integracije, a zvaničnog pridruživanja inicijativi nema“.

Đurović se nada da ono što Crnu Goru poslije ovoga čeka jeste detaljna analiza, prvo, kako kaže, onih međudržavnih sporazuma koji su već potpisani, „a nadam se da će i ovi novi da se pojave“.

„Da li je to gore za Crnu Goru u ekonomskom, bezbjednosnom, političkom, integracionom smislu, koji su rizici…mislim da Crna Gora zaslužuje da to bude transparentno kroz unutrašnji dijalog.

Poslije svega Crna Gora nije pristupila Otvorenom Balkanu i to je svakako još uvijek predmet naše javne pažnje“, rekla je Đurović.

O stavovima Brisela kaže:

„Komesar Oliver Varhelji govori više u svoje ime, a ne ispred institucije i treba sačekati evropske zvaničnike sa konačnim stavom nastavka nekog formata Berlinskog procesa u kojem imamo šest zemalja“, kaže Đurović.

Što se tiče američkih stavova, kako dodaje, vidimo da su oni malo promijenjeni u odnosu na prethodne.

„Da se ne insistira na pristupanju, da se apostrofira ekonomski, nikako politički aspekt, da se upućuje ne saradnju privrednih komora, što mi imamo kroz Berlinski proces, i da se posebna pažnja posveti bezbjednosti trgovine i rizicima koje nosi bilo kakvo nekontrolisano prometovanje roba koje su zabranjene“, navodi Đurović.

Kako dodaje, američki stavovi nijesu pritisak, evropski stavovi nijesu pritisak, evo i formalno pravno region nije pritisak, prema tome „na nas niko ne vrši pritisak, mi treba da razmišljamo svojom glavom“.

„Da razmišljamo šta je najbolje za CG, koliko mi imamo kapaciteta, da li mi treba da se trošimo na neke balkanske unije ili treba da idemo prema EU, mislim da se odgovor nameće sam po sebi“, zaključuje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve