Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović: Cilj programa upoznavanje mladih sa strukturom EU i načinom donošenja odluka

Današnja simulacija, na temu ekonomskog oporavka EU, kako je saopšteno iz tog tijela, organizovana je u saradnji Sekretarijata Odbora za evropske integracije i Edukativnog centra

U cilju obilježavanja 9. maja, Dana Evrope, u Skupštini Crne Gore je danas organizovana Simulacija rada Savjeta Evropske unije, kao dio edukativnog programa „Simulacija rada Evropske unije“ namijenjenog srednjoškolcima.

Današnja simulacija, na temu ekonomskog oporavka EU, kako je saopšteno iz tog tijela, organizovana je u saradnji Sekretarijata Odbora za evropske integracije i Edukativnog centra.

U programu su učestvovali učenici/e Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice, Gimnazije Cetinje i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, a pored simulacije sastanka Savjeta Evropske unije, program je podrazumijevao i prethodno realizovane dvije pripremne radionice, na kojima su polaznici/e programa upoznati sa procedurama rada i funkcionisanjem ove EU institucije.

U uvodnom dijelu Simulacije, kako se navodi, učesnicima su se obratili predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i predsjednik Odbora za evropske integracije u 27. sazivu Branimir Gvozdenović.

“Proces pristupanja Crne Gore EU prvenstveno znači usvajanje i primjenu temeljnih vrijednosti Unije, kao što su ljudska prava, jednakost, sloboda, demokratija i vladavina prava, najviše zbog samih građana i svih budućih generacija koje će živjeti u Crnoj Gori”, kazala je tom prilikom Đurović.

Ona je navela da je cilj ovog edukativnog programa da se mladi ljudi upoznaju sa strukturom EU i načinom na koji se donose odluke u okviru njenih institucija, ali i da, kako je istakla, “osjete i privilegije i odgovornosti predlaganja inicijativa, dijaloga i stvaranja kompromisa u izazovnim trenucima”.

Predsjednica Skupštine je učesnicima simulacije čestitala na pronicljivosti, kreativnosti i hrabrosti u izboru teme simulacije – ekonomskog oporavka, kao i na pokušaju da zavire u probleme svake od država članica EU i država regiona i da osmisle relevantna i održiva rešenja za cijelu Evropu.

Kako je istakla, ovo u velikoj mjeri odslikava viziju, potencijal i znanje učesnika simulacije o glavnim evropskim problemima i načinima da se oni prevaziđu.

Iz Skupštine navode da predsjednik Odbora za evropske integracije u 27. sazivu Branimir Gvozdenović kazao je da ga raduje što mladi, kao nosioci evropskih integracija i konačni korisnici benefita evropskog projekta, pokazuju zainteresovanost i entuzijazam za učenje o EU, njenim institucijama i strukturi, te da je ovakav vid učenja, koji omogućava razmjenu stavova, ideja i energije, posebno interesantan.

Foto: Skupština Crne Gore

Gvozdenović je, kako dodaju, govorio i o vrijednostima koje nosi 9. maj, ističući da je posebno danas značajno prisjetiti se da mir i zajedništvo nemaju cijenu.

“Vrijednosti na kojima je Unija osnovana – solidarnost, tolerancija, demokratski razvoj i poštovanje ljudskih prava, opstaju uprkos teretu aktuelnih geopolitičkih procesa, a države članice se, u mjeri mogućeg, suočavaju sa izazovima odgovorno i zrelo”, dodao je Gvozdenović.

Uzimajući u obzir temu simulacije, predsjednik Odbora za evropske integracije izrazio je očekivanje da će učesnici biti kreativni u osmišljavanju potrebnih mjera za oporavak Evrope, da će u dijalogu biti spremni na kompromis, ali i svjesni realnih mogućnosti za prevazilaženje krize i daljih ulaganja.

Iz Skupštine dodaju da su učesnici simulacije nakon zvaničnih obraćanja imali priliku da simuliraju sastanak Savjeta Evropske unije, te da se obraćaju kao nadležni ministri zemalja članica i zemalja kandidata, kao i predstavnici Evropske komisije, a na osnovu uloga koje su im prethodno dodijeljene.

Na kraju događaja, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić obratio se učesnicima pohvalivši njihov entuzijazam za učenje, posvećenost preuzetim zadacima i istakao da je u ovoj i svim narednim generacijama budućnost zemlje.

On je, kako ističu, pozvao učesnike da, svi zajedno, minutom ćutanja izraze pijetet prema žrtvama (mahom učenicima) nedavne nesreće u Beogradu.

Nakon obraćanja, generalni sekretar je učesnicima uručio sertifikate o učešću u programu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve