Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Đuričković: U neđelju svi na izbore, jer ne odustajemo od budućnosti građanske Crne Gore

Prema njegovim riječima, u dugoj istoriji Crne Gore, gotovo svaka generacija dobila je ulogu da brani slobodu, nekad izgubljenu u ratu a nekad za zelenim stolom

Danas je dvije godine, jedan mjesec i dvadeset jedan dan od kad su se u Crnoj Gori desile tkz. prve demokratske promjene, a suštinski predstavljale potpuni slom sistema vrijednosti, institucija i građanskih sloboda, navodi se u otvorenom pismi Miloša Đuričkovića, funkcionera Socijaldemokrata i kandidata za odbornika liste “Svi za naš grad”.

“Možda i jedini demokratski trenutak koje nam je ‘’osvježenje’’ donijelo, su prvi sati nakon prebrojanih glasova u kojima je dotadašnja vladajuća garnitura, predstavljana kao diktatorska vlast, priznala izborni rezultat i iskazala potpunu kooperativnost u primopredaji vlasti”, istakao je Đuričković.

Za ovo kratko a dugo vrijeme, dodao je, većina od 30. avgusta pokazala je maćehinski odnos prema lokalnim samoupravama u kojima oni nisu vršili vlast, dok su u lokalnim samoupravama u kojima su vršili vlast svojom nesposobnošću nanosili još veću štetu.

“Za dvije godine, jedan mjesec i dvadeset jedan dan, koliko vrše vlast, željeli su uspostaviti stabilnu i funkcionalnu podaničku vlast. Nijesu uspjeli! Da su pratili na časovima istorije, u načinu njihovog vladanja uvidjeli bi mnoštvo podudarnosti između njih i raznih okupacionih vlasti i domaćih sluga koje su pokušavale podrediti Crnu Goru tuđim interesima. Isti im je vijek trajanja i ista ih sudbina čeka”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, u dugoj istoriji Crne Gore, gotovo svaka generacija dobila je ulogu da brani slobodu, nekad izgubljenu u ratu a nekad za zelenim stolom.

“Na našoj generaciji je izazov da prihvati odgovornost trenutka u kojem se nalazi i sačuva slobodu i vrijednosti koju su naši đedovi krvlju platili a naši savremenici utvrdili 21. Maja 2006 godine. Ako postoji neko ko još misli da je Crnu Goru i njene građane moguće podrediti tuđim interesima, ko se još pita da li smo dostojni nasljednici naših predaka, ko još uvijek dovodi u pitanje našu snagu, u neđelju će dobiti odgovor”, naglašava Đuričković.

Kakvu poruku šaljemo svijetu, poručuje, ako u neđelju kažemo da ćemo odustati od budućnosti, da ćemo razbiti naše evropske snove, napustiti naše ideale i vrijednosti i odbaciti ideju građanske i slobodne Crne Gore.

“Mi koji smo uvijek bili prva luča slobode, mi koji smo uvijek bili na pravoj strani istorije. Zato glas koji ću dati u neđelju nije samo za mene. To je glas za našu prošlost, sadašnjost i budućnost. To je glas za sve, njih i nas. U neđelju ćemo prihvatiti izazov trenutka u kom se nalazimo i svi zajedno za naš grad učiniti pravu stvar za Crnu Goru”, zaključio je Mašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve