Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović u Poljskoj: Svaki truli kompromis otvorio bi prostor za nove agresije

''Senat kao i ostale političke institucije u Poljskoj podržavaju put Crne Gore ka EU sa željom da što prije završimo pregovore u čemu nam je na raspolaganju ekspertska i politička pomoć te zemlje''

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zvaničnu posjetu Poljskoj nastavio je odvojenim susretima u Parlamentu sa predsjednicom Sejma Elzbietom Witek i predsjednikom Senata Tomašom Grodzkim.

Sejma, kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, iskazala je posebno zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem cijeneći da je parlamentarna diplomatija izuzetno važna za podršku aktivnostima dviju vlada i dobroj saradnji Crne Gore i Poljske. Ona je naglasila da živimo u teškim, nesigurnim, opasnim vremenima i da nam treba solidarnost i jedinstvo kako bi se užasan rat u Ukrajini završio.

“Visoko cijeneći stav Crne Gore u odnosu na ukrajinsku krizu, apostrofirala je značaj pokretanja procedure prijema država koje čekaju na ulazak u EU, prije svega Crne Gore, kako bi se ograničili maligni i hibridni uticaji trećih strana. Predsjednica Witek smatra da je zadatak i Poljske i Evrope da svima glasno kažemo da je rat u Ukrajini stvaran, da opasnost postoji i da je jedini put zaustavljanje agresije”, navodi se u saopštenju.

I Predsjednik poljskog Senata je, dodaje se u saopštenju, iskazao veliko zadovoljstvo i čast tog doma da budu domaćini delegaciji prijateljske države Crne Gore.

“Prva posjeta Predsjednika Crne Gore Senatu prilika je za potvrdu veoma dobrih odnosa, kazao je Grodzki i naglasio da lično prati aktivnosti Predsjednika i pozicije naše zemlje što je ocijenio impresivnim. Senat kao i ostale političke institucije u Poljskoj podržavaju put Crne Gore ka EU sa željom da što prije završimo pregovore u čemu nam je na raspolaganju ekspertska i politička pomoć te zemlje. On je zahvalio Crnoj Gori na jasnom stavu u odnosu na ukrajinsku krizu koji je hrabar i nedvismislen”, kaže se u saopštenju iz Đukanovićevog Kabineta.


Đukanović je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo da u okviru posjete Poljske može biti gost Parlamenta i zahvalio za prijateljske riječi i optimizam u odnosu na evropsku perspektivu Crne Gore i ponuđenu podršku poljskih zvaničnika.

On je iskazao puno poštovanje za odnos Poljske prema ukrajinskoj krizi koji predstavlja ne samo solidaran i odgovoran odgovor susjeda, već i stav koji u okviru EU i NATO predstavlja najvažnijeg motivatora za istrajavanje u podršci da se agresija mora poraziti. Svaki truli kompromis otvorio bi prostor za nove agresije, kazao je Đukanović.

Predsjednik je zaključio da Poljska na Crnu Goru može računati kao na ozbiljnog partnera u odbrani i promociji evropskih vrijednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
27.10.2022-20:09 20:09

Koje evropske vrednosti ti promovišeš kada nisi ni engleski jezik naučio ?