Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Sjećanje na žrtve Holokausta je naša istorijska i moralna obaveza

Sjećanje na žrtve Holokausta je naša istorijska i moralna obaveza, opomena i podsjećanje da na ličnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, činimo sve što je neophodno u pravcu prevencije antisemitizma i svih oblika rasne i religijske mržnje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović  obratio se Rabinu Margolinu povodom Delegacije Evropske jevrejske asocijacije u Aušvicu i održavanja Seminara u Krakovu 8-9 novembra 2021 o potrebi edukacije o Holokaustu i očuvanja budućnosti jevrejskih zajednica u Evropi danas.

Đukanović se u obraćanju zahvaljio na pozivu da prisustvuje predstojećoj Delegaciji Evropske jevrejske asocijacije u Aušvicu i na Simpozijumu u Krakovu od 8-9. novembra 2021. godine, ističući da mu je bila želja da svojim prisustvom na manifestaciji neposredno da doprinos kontinuiranim naporima Evropske jevrejske asocijacije da sjećanje na žrtve i borba protiv antisemitizma ostanu trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija, dodajući da nažalost usljed ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti.

“Sjećanje na žrtve Holokausta je naša istorijska i moralna obaveza, opomena i podsjećanje da na ličnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, činimo sve što je neophodno u pravcu prevencije antisemitizma i svih oblika rasne i religijske mržnje”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima u uslovima kada se evropska društva suočavaju sa rastućim pritiskom snaga populizma, nacionalizma, ksenofobije i netolerancije, i kada su najviše vrijednosti jednakosti pod stalnom prijetnjom, smatrati da je antisemitizam isključiva prijetnja i problem samo za Jevreje, bila bi najveća greška.

“To je opasnost prije svega za Evropu i njene suštinske vrijednosti izgrađivane distanciranjem od strahota koje su iznjedrili nacizam i fašizam. To je civilizacijsko pitanje čovječanstva, koje traži snažan zajednički odgovor. Duboko sam uvjerujen da je inkluzivno građansko obrazovanje, uz pooštravanje kaznene politike i snaženje institucijalnog odgovora na antisemitske predrasude i napade, najmoćnije oružje za jačanje demokratskih vrijednosti i snaženje svijesti da smo svi rođeni slobodni sa jednakim dostojanstvom i pravima bez ikakvih razlika u pogledu rase, boje, pola, jezika, vjeroispovesti, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porijekla ili drugih okolnosti”, naglasio je Đukanović.

U Crnoj Gori se, kako je istakao, ponosimo time što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma.

“Ponosimo se bogatstvom različitosti koje su znak našeg prepoznavanja. Antifašizam i slobodarstvo su istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju s ponosom baštine današnje generacije. Između ostalog, to je i neraskidiva spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod”, naglasio je Đukanović.

Kao država, poručuje, odlučno ćemo nastaviti da radimo na sprečavanju svih pojava mržnje i netrpeljivosti, da unapređujemo uzajamno poštovanje i razumijevanje i gradimo društvo koje je otporno na sve ideologije i forme diskriminacije i netolerancije.

“Mi na tom putu moramo istrajati zajedno, ostajući dostojni onoga što su učinili naši preci, u periodu najvećeg civilizacijskog sunovrata u savremenoj istoriji, dostojni luče čovječnosti koju su očuvali, kada je sve činjeno da im se upravo ta čovječnost ubije i potre nihovo postojanje, dajući zalog dobru naših naroda i država, novim naraštajima i cijelom čovječanstvu”, ističe se u obraćanju Đukanovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve