Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović sa predstavnicima Bundestaga: Za krizu i disfunkcionalnost institucija jedino rješenje obnova legitimiteta vlasti

Ističući da je u fokusu aktuelne njemačke vlade demokratizacija i jačanje institucija na ZB, naglasili su da je Savezna vlada već donijela konkretne mjere u pogledu Berlinskog procesa koje treba podržati, jer stabilni Balkan pripada EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je članove parlamentarne grupe za saradnju Budnestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope koju predvodi predsjedavajući Josip Juratović, a koja boravi u Crnoj Gori u okviru posjete regionu. Đukanović je istakao da je za postojeću disfunkcionalnost institucija i krizu u kojoj je zemlja, “jedino rješenje obnova legitimiteta vlasti do koje se mora doći kroz parlamentarne izbore”.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, predsjednik dežave je pozdravio interesovanje njemačkih parlamentaraca za Zapadni Balkan i zahvalio za kontinuiranu pažnju te zemlje sa kojom je poslednjih mjeseci naročito intenzivirana komunikacija.

On je podijelio sa sagovornicima ocjenu o lošijem stanju u regionu danas u odnosu na period prije 7-8 godina, oživljavanje nacionalističkih politika i zaustavljanje reformi, što za rezultat ima i usporenu integraciju u EU. Na toj liniji poručio je, kako se navodi, da će region biti stabilan samo ako se bude vratio reformama i imao otvorena vrata za dalju evropeizaciju, što Njemačka zna i u kontinuitetu podržava.

Đukanović je upoznao njemačke parlamentarce i sa političkim prilikama u Crnoj Gori od promjene vlasti, ističući da je za postojeću disfunkcionalnost institucija i krizu u kojoj je zemlja, jedino rješenje obnova legitimiteta vlasti do koje se mora doći kroz parlamentarne izbore.

“Realna nada da se iz ove agonije izađe je izbor sudija Ustavnog suda do kraja mjeseca i postizanje dogovora o oganizovanju prijevremenih parlamentarnih izbora, nakon čega se Crna Gora može vratiti normalnom životu, stabilnosti i reformskim naporima na evropskom putu”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući parlamentarne grupe Bundestaga i poslanici Boris Mijatović i Tomas Haker zahvalili su Đukanoviću za prijem, dobro predstavljenu sliku regiona, dijeleći određenu zabrinutost situacijom.

Ističući da je u fokusu aktuelne njemačke vlade demokratizacija i jačanje institucija na ZB, naglasili su da je Savezna vlada već donijela konkretne mjere u pogledu Berlinskog procesa koje treba podržati, jer stabilni Balkan pripada EU.

“Berlinski proces je veoma važan okvir za saradnju sa zemljama ZB i dobar okvir za iznalaženje zajedničkih rješenja za prepreke”, ocijenili su predstavnici Bundestaga.

Juratović je uz zadovoljstvo što veliki broj građana Crne Gore i dalje podržava evropski put zemlje, što nije slučaj svuda u regionu, naglasio da im je zbog toga Crna Gora još važnija kao država kandidatkinja.

“Visoko je ocijenjena saradnja sa Crnom Gorom na različitim međunarodnim nivoima i ukazano na značaj imenovanja sudija Ustavnog suda, kako bi se poslao jasan signal Evropi da Crna Gora i dalje funkcioniše. Funkcionisanje institucija i vladavina prava, preduslovi su za bržu integraciju i naše brže susrete”, ocijenili su parlamentarci, uz poruku da se povjerenje gradi polako, ali i da se brzo gubi zbog pogrešnih odluka.

Đukanović je uz saglasnost da su stabilnost i demokratija, kao prioritet u politici njemačke vlade, ciljevi koji su jedino ostvarivi u integracionom okviru i izrazio žaljenje što naša vlada kasni sa ratifikacijom potpisanih sporazuma u okviru Berlinskog procesa, što je imperativ, jer je “to okvir koji ima potencijal daljeg širenja”.

Predsjednik Crne Gore je zaključio da će Crna Gora, kada se stabilizuje, “nastaviti da bude pouzdan partner u realizaciji reformi iz evropske agende”.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve