Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Odlaskom u štab SNS, Mandić pokazao na koga će se oslanjati

Ocjenjujući Mandićev postupak kao ''nedopustiv i neprimjeren'' i nešto što ''ne bi smjelo da prođe bez preuzimanja odgovornosti'', Đukanović kaže da djelovanje Mandića, ipak, nije iznenađujuće

Politička analitičarka Nikoleta Đukanović kazala je da prisustvo predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na konferenciji na kojoj je Aleksandar Vučić proglasio izbornu pobjedu Srpske napredne stranke nije iznenađujuće, ali da je taj gest nedopustiv i neprimjeren.

Ona, u izjavi za Glas Amerike, navodi da takvo postupanje Mandića predstavlja jasnu poruku i građanima Crne Gore i međunarodnoj zajednici o tome na šta će biti oslonjena njegova, i politika njegove partije ukoliko uđu u Vladu.

“Jasna je poruka i međunarodnim partnerima i građanima u Crnoj Gori na šta će biti oslonjena njegova politika ukoliko, kako je to najavio premijer Milojko Spajić, nakon godinu uđu i u izvršnu granu vlasti. Mislim da je vrlo jasno šta su ciljevi i prioriteti njegovog (Mandićevog) ličnog, a i djelovanja njegove partije. To nije saradnja sa drugim državama, već omogućavanja jasnog uplitanja i uticaja srpskih vlasti u unutrašnje stvari Crne Gore”, kazala je Đukanović, docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica.

Ocjenjujući Mandićev postupak kao “nedopustiv i neprimjeren” i nešto što “ne bi smjelo da prođe bez preuzimanja odgovornosti”, Đukanović kaže da djelovanje Mandića, ipak, nije iznenađujuće.

“S obzirom na višedecenijsko djelovanje Andrije Mandića na političkoj sceni Crne Gore, začudilo bi ukoliko bi se implementacija njegovih radnih zadataka kao predsjednika Skupštine zasnivala ne nekom zaista pravom pomirenju, očuvanju interesa države Crne Gore i vladanja na osnovama demokratije”, kazala je Đukanović.

Đukanović navodi da je, “imajući u vidu režim u Beogradu koji je sve, ali ne možemo reći da je u potpunosti demokratski”, vrlo uptino kako se može protumačiti prisustvo Andrije Mandića u izbornom štabu Aleksandra Vučića i na konferenciji uz srpskog predsjednika, dok je proglašavao pobjedu na izborima u Srbiji.

On smatra da takav gest “diktira njegovu viziju i plan razvoja same Crne Gore koju vidi kao više oslonjenu na vlasti u Srbiji i neke nedemoratske principe i strukture”.

“Interesantno je bilo, na proslavi izbornih rezultata Aleksandra Vučića, vidjeti Milorada Dodika i Andriju Mandića… Ne znam da li je on (Mandić) sebe izjednačio sa Dodikom te večeri, ali mislim da su građani mogli vidjeti da je to namjerno ili ne, ali na neki način uradio. Da se on (Mandić) nalazi na spisku ljudi koji Vučić vrlo jasno i vrlo lako kontroliše i ima kao svoju produženu ruku u različitim državama, ili djelovima država van teritorije Srbije”, navodi Đukanović.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović juče je, komentarišući prisustvo predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na konfercenciji na kojoj je Aleksandar Vučić proglasio izbornu pobjedu, kazao da smatra da “Mandiću nije bilo mjesto ni u jednom izbornom štabu u Srbiji i da to nije dobra poruka”.

Oštre osude zbog prisustva šefa Skupštine Crne Gore Vučićevoj proslavi izborne pobjede stigle su i iz crnogorske opozicije koja je ocijenila da posrijedi presedan i nedržavničko ponašanje, kao i da je “Andrija Mandić pokazao je da je Srbija njegova država i da je on član izbornog štaba stranke u drugoj državi”.

IzvorVoA

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve