Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović o odlasku: Neka mi niko ne sugeriše šta da uradim

Osjećam se vrlo dobro, ja drugima neću davati savjete šta treba da urade u svojoj političkoj karijeri, pa ne smatram neophodnim da mi iko sugeriše šta ja treba da uradim

Do kraja 2024. Crna Gora može ispuniti sve obaveze kada je posrijedi članstvo u EU, kazao je predsjednik države Milo Đukanović odgovarajući na pitanja novinara na godišnjoj konferenciji za medije.

“Kako će na tu okolnost reagovati EU, na to ne mogu dati odgovor. Nadam se da je ukrajinska kriza dala odgovor Evropi koliko je važno ujedinjenje”, kazao je Đukanović.

O odlasku: Neka mi niko ne sugeriše šta da uradim, uvijek sam sam donosio odluke o sopstvenim potezima

Na pitanje da li će sljedeće godine napustiti politiku zbog učlanjenja Crne Gore u EU, kao što to govore pojedini političari, on je kazao kako niko ne treba da mu sugeriše šta treba da uradi.

“Osjećam se vrlo dobro, ja drugima neću davati savjete šta treba da urade u svojoj političkoj karijeri, pa ne smatram neophodnim da mi iko sugeriše šta ja treba da uradim. U ovih tridesetak godina sam sve svoje poteze, mnogo teže od tog, povlačio na bazi vlastitih procjena i iskustva, a tako će biti i ubuduće”, poručio je Đukanović.

Ne vidi neku vezu između sopstvene političke budućnosti i pregovora sa EU.

“Nikada nijesam čuo da neko dovodi te dvije okolnosti u vezu, od 2008, kada smo predali kandidaturu, do danas”, istakao je.

Nema nikakvog preciznog dogovora o datumu izbora

“Nije realno da bi svi izbori mogli biti odražani u jednom danu. A o predsjedničkim i parlamentarnim izborima ćemo razgovorati. Što se tiče predsjedničkih oni moraju biti najkasnije u aprilu iduće godine, a oko parlmentarnih nije zauzet nikakv stav”, naglasio je Đukanović.

Šira zajednica o kojoj je Makron govorio nije rješenje za ZB, ne može se odnositi na Crnu Goru

Komentarišući stav Francuske o formiranju šire političke zajednice u Evropi, Đukanović je rekao da je sklon da prihvati takvo objašnjenje.

“Pročitao sam ideju Emanuela Makrona i ona je sasvim nedovoljno elaborirana. Vjerujem da ćemo imati priliku da u dijalogu sa Evropskom unijom čujemo precizniju razradu te ideje. Moje je uvjerenje da se ta ideja ne može odnositi na Crnu Goru, kao ni na region Zapadnog Balkana.

Za Crnu Goru sam ubijeđen da se to ne može odnositi jer smo duboko u pregovarčakom procesu, a manje ili više duboko je i praktično svaka od država na ZB. Vjerujem da je jedina dobra i jedistvena poruka iz EU da sve države ZB imaju svoje mjesto u EU naglasio je Đukanović.

Kada su u pitanju uticaj sa strane, Đukanović je rekao da smo valjda tu lekciju načili da će ti maligni uticaji potrajati, dodajući da ideja tradicionalnog velikodržavnog nacionalizma nikada neće umrijeti.

“Tih malignih uticaja, uglavnom inspirisanih tradicionalnim velikodržavnim nacionalizmom koji uporno pokušava da dokaže da demokratija nije za Balkan, već stvaranje uvećanih nacionalno i vjerski homogenih država, će biti, i da te ideje nikada neće biti sahranjene, ali je jasno da to nije rješenje”, kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve