Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Neću potpisati izmjene zakona o tužilaštvu, DPS nema čega da se plaši

Đukanović je saopštio da nova vlast želi da uspostave apsolutnu kontrolu nad svim sistemima vlasti. Kazao je i da se DPS ne plaši izmjena Zakona o tužilaštvu, ali taj zakon, kako dodaje nije usaglašen sa preporukama VK

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas da neće potpisati nedavno usvojene izmjene zakona o Državnom tužilaštvu.

”Danas ću taj zakon vratiti parlamentu na ponovno odlučivanje”, saopštio je Đukanović.

Đukanović je saopštio da nova vlast želi da uspostave apsolutnu kontrolu nad svim sistemima vlasti. Kazao je i da se DPS ne plaši izmjena Zakona o tužilaštvu, ali taj zakon, kako dodaje nije usaglašen sa preporukama VK.

“Ovakvim donošenjem tužilačkih zakona je ugrožen ustavno pravni sistem Crne Gore”, poručio je Đukanović.

Ustav, kako kaže, predviđa podiljeni sistem vlasti, ali ne predviđa kontrolu nad sudskom vlasti.

“Ruše se temeljni demokratski pricnipi ruši se partnerstvo sa EU. Venecijanska komisija je u dva navrata jasno saopštila primjedbe na intenciju koju su nudila dva tužilačka zakona. I posljednje mišljenje Venecijanske komisije. Ona je rekla šta je neprihvatljivo – da se tužilac bira izvan tužilačke organizacije. Sve to je brutalno ignorisano od strane vladajuće koalicije jer oni ne vjeruju da ima bilo koga ko je spreman da preuzme partijski bič koji oni pokušavaju da im uguraju u svoje ruke” rekao je Đukanović.

Izmjenama zakona i mogućnošću uvođenja u tužilaštvo ljudi van sistema, kako kaže predsjednik potrebno je pronaći nekoga ko će nastaviti sa brutalnim revašizmom u Crnoj Gori.

“Nema ni pokušaja nove vlasti da se dijalog uspostavi, smatraju da je parlament njihov”, poručio je Đukanović i podsjetio da nova većina ima samo jednog poslanika više.

Ističe i kako ne smatra da će nova vlast biti dugog vijeka, ali se, kako dodaje, potezima nove vlasti koji se odnose na tužilačke zakone, stvara loša praksa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve