Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Imamo vlast koja je neodgovorna prema nacionalnim interesima i potpuno ignoriše Evropu

Danas da me pita neko iz Brisela da kažem pomak koji je Crna Gora napravila na evropskom putu u ove dvije godine ne znam šta bih rekao. Ta agenda je ostavljena po strani, a prioritet su dobila druga pitanja - kazao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je nakon jučerašnjeg dana postalo jasno da trenutna parlamentarna većina u Crnoj Gori potpuno ignoriše stavove Evropske unije.

”Nakon jučerašnjeg dana moralo bi biti jasnije na svim adresama da mi trenutno imamo vlast koja nije samo neodgovorna prema nacionalnim interesima Crne Gore, obavezi svakog političkog igrača da održava odnose na relaciji vlasti – opozicija, već da je ovdje riječ o potpunom ignorisanju Evrope”, ocijenio je Đukanović.

Predsjednik je na konferenciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu “Uticaj i refleksija na Zapadni Balkan”, u organizaciji njemačke fondacije Konrad Adenauer i Atlantskog saveza Crne Gore, odgovarajući na pitanje kako da se izađe iz situacija poput ponavljajućih lokalnih izbora u Šavniku, nelegitimnog Zakona o predsjedniku, kao i neizbor sudija Ustavnog suda rekao da “dobijamo jasnu poruku – ne zanima nas”.

”Ona je očekivana jer dolazi iz krila ruskog krila. Ovo nije izum Demokrata i Ure već izum proruske strukture koja se zove DF, a ostali je iz svojih kalkulantskih razloga slijede. Ovo jeste najprije crnogorsko pitanje, ali nije samo to jer moramo udružiti snage”, rekao je Đukanović.

Slika, prema njegovim riječima, ne izgleda lijepo.

”Ta slika se dominatno formira poslije 30 avgusta. Ne želim da za to optužim promjenu vlasti, naprotiv promjena vlasti predstavlja šansu za napredak. Ali nakon nešto više od dvije godine iskustvo je negativno”, naveo je Đukanović.

Ako imate politiku neodgovornu prema nacionalnim interesima onda je, prema njegovim riječima, logično da doprinosite ruiniranju svih sektorskih politika.

”Ako stičete političke poene tako što građanima obećavate veće plate i penzije koje nijesu zarađene, nego iz kredita onda i brzo vodite državu u bankrot. Ako pogledate stanje institucija – sve su u v. d. stanju – vlada, tužilaštvo.. Takvo stanje je posljedica jedne nacionalno neodgovorne politike i izlaz iz toga moraju biti izbori”, kazao je Đukanović.

Dodao je da “slika ne izgleda lijepo”.

Pokazuje se, prema njegovim riječima, ipak da je pogubni uticaj sa strane u predizbornoj kampanji i pogubni uticaj nepolitičkih faktora, uticaj sa strane Beograda i Moskve, nepolitički – SPC, “uticaj koji je dominantno opredijelio strukturu i politiku dvije vlade koje su i izgubile povjerenje”.

”Danas da me pita neko iz Brisela da kažem pomak koji je Crna Gora napravila na evropskom putu u ove dvije godine ne znam šta bih rekao. Ta agenda je ostavljena po strani, a prioritet su dobila druga pitanja”, kazao je Đukanović.

Dodaje da ne zagovara vaninstitucionalne pritiske i metode.

”Crna Gora je potvrdila određeni dio demokratske kulture zrelosti i mora nastaviti to da potvrđuje”, poručio je Đukanović.

Ukazao je na to da je naša zemlja do juče smatrana uzornim modelom demokratske tranzicije u regionu.

”Nije slučajno Crna Gora ušla u NATO i odmakla ispred drugih zemalja u procesu evropskih integracija. Nije nam to niko poklonio”, podvukao je Đukanović.

On je ponovio da ne želi da polemiše o rezultatima izbora u Šavniku

”Čak i uz opasku da su bili u neregularnim uslvoima, probali smo kao vlast da utičemo na to. Očigledno da nijesmo bili dovoljno jako. Danas o Crnoj Gori govorimo kao NATO partner, neće valjda niko reći da to što se danas događa u Crnoj Gori ima ishodište u nekim naslijeđenim unutarpolitičkim konfliktima” dodao je predsjednik.

Đukanović je kazao da je dobar dio uzroka u malignom uticaju o kojem je govorio.

”Od 2016. do 2020. godine sam na svakoj NATO i evropskoj adresi govorio o tome. Evropa je bila prilično uspavana do 24. februara 2022. Imao sam utisak iz svih tih razloga da se gleda sa nekim pretjerivanjem. Danas se pokazuje da nije riječ o tome i pokazuje se ozbiljna vrjednosna devastacija Zapadnog Balkana”, ukazao je Đukanović.

On je poručio da će rat u Ukrajini stati.

”Bilo bi divno da je stao juče, on će stati ali će i nakon toga trebati nekoliko godina da se Zapadni Balkan vrati u pređašnje stanje. Ne možemo gledati na stanje u Crnoj Gori sa tribina, ona je članica NATO-a. I bezbjednosni interes NATO-a je da ostane na toj platformi. Sljedstveno tome to je interes EU da Crna Gora nastavi sa reformama”, istakao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
13.12.2022-23:56 23:56

G-din Djukanovic kaze da je izum proruske strukture koja se zove DF..i da nije izum URE-demokrata.. Moje misljenje je sasvim drugacije..Najveci kriminalni antidrzavni akter je Dritan Abazovic..pa tek Df.demokrate..SNP Dritan je glavni akter i spijun..da CG totalno unisti..sto mu je i uspjelo..ne trebam na nabrajam..iza ovoga kriminala stoji ambasada amerike..Eskobar..On otvoreno govori da zeli CG da uvede u Otvoreni Balkan..to je vise nego bezobrazno..CG..stoji na pragu EU..narod se izjasnio..ca 78% za EU….Pitam se,zasto Mr. HIlli ovaj Eskobar zele CG propast rat..i prolivanje krvi??Kako se oni mogu mijesati u suverinitet drzave CG..na isti nacin i ova ambasada u PG..Zasto Amerika..oni su… Pročitaj više »