Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović i Abazović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije

Đukanović je u Dubai u UAE putovao u martu 2010. godine, dok je Abazović u glavnom gradu UAE Abu Dabiju i u Dubaiju bio u decembru 2021. godine

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ocijenila je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije zbog neprijavljivanja troškova putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate. Đukanović je u Dubai u UAE putovao u martu 2010. godine, dok je Abazović u glavnom gradu UAE Abu Dabiju i u Dubaiju bio u decembru 2021. godine.

Postupak je pokrenut nakon inicijative NVO MANS.

Abazović je, kako se navodi u odluci, istakao da je tačno da je u decembru boravio u Dubaiju i Abu Dabiju, ali ne kao javni funkcioner, već kao građanin.

“Istakao je da predmetno putovanje nije bilo u vezi sa vršenjem javne funkcije, već da je isključivo riječ o privatnoj organizaciji, te da mu je nejasno da, pored toga što obavija javnu funkciju, ne može imati svoju privatnost i što određene strukture ne mogu da shvate da na putovanje može da pođe kao građanin, a ne samo kao javni funkcioner “, navodi se u izjašnjenju.

Uvidom u dio baze podataka ASK – registar poklona, utvrđeno je da se u njoj ne nalazi predmetno putovanje, kao i da nema sačinjenog izvještaja o odbijanju istog.

Uvidom u dopis Specijalnog državnog tužilastva (SDT), utvrđeno je da protiv javnog funkiconera nije formiran krivični predmet povodom utvrđivanja činjenica u vezi sa njegovim boravkom u UAE u decembru 2021. godine. Uvidom u dopis Generalnog sekretarijata Vlade, utvrđeno je da on u decembru 2021. godine nije službeno boravio u UAE.

U slučaju Đukanovića se navodi da je on u periodu od 25. do 30. marta 2010. godine bio na putovanju u UAE – Dubai, te da je troškove putovanja snosio organizator.

Agencija je utvrdila da Đukanović nije prekršio Zakon o sprječavanju korpucije ni u slučaju putovanja u Sen Trope 2010. godine budući da je troškove putovanja snosio organizator koji ga je u to francusko ljetovalište i pozvao.

Agencija je utvrdila da u tom slučaju Đukanović nije išao u Francusku kao predstavnik države te da primanje poklona te vrste ne predstavlja kršenje zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve