Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora se intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka EU

Đukanović je zahvalio na gostoprimstvu, navodeći da je to prva posjeta predsjednika Crne Gore Jermeniji od obnove nezavisnosti naše zemlje

Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića uz najviše vojne i državne počasti ispred predsjedničke palate dočekao je predsjednik Jermenije Vahagn Khachaturyan.

Nakon ceremonije, predsjednik Đukanović i predsjednik Khachaturyan imali su tete-a-tete razgovor, koji su nastavili na susretu delegacija Crne Gore i Jermenije.

Po završetku zvaničnih razgovora, dvojica predsjednika su dali izjave za javnost.

Đukanović je zahvalio na gostoprimstvu, navodeći da je to prva posjeta predsjednika Crne Gore Jermeniji od obnove nezavisnosti naše zemlje.

“Drago mi je da smo tokom jučerašnjeg dana kroz razgovore sa predsjednikom Vlade, tokom današnjeg dana, sa predsjednikom Parlamenta i sada najsveobuhvatnije sa vama razgovarali upravo o tome kako unaprijediti našu međudržavnu saradnju. Saglasan sam sa vašom ocjenom da smo veoma temeljito prošli kroz ta pitanja i rekao bih vrlo realno sagledali i to šta bi mogli biti prioriteti naše buduće saradnje. Ubijeđen sam da ćemo se odgovorno odnijeti prema tom identifikovanom kapacitetu, da ćemo ga iskoristiti i da ćemo u bliskoj budućnosti svjedočiti svestranijoj međudržavnoj saradnji između naše dvije zemlje.

Realno najizdašniji resurs za unapređenje saradnje je ekonomija. Drago mi je da smo imali prilike da tokom ova dva dana budemo stalno u društvu i ministra ekonomije vaše zemlje. Računam da ćemo u bliskoj budućnosti imati i uzvratne posjete zvaničnika Jermenije Crnoj Gori i da će to biti već prilika da krenemo u razradu  mogućnosti za dalje unapređenje međudržavne saradnje”, poručio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je kolegi prezentovao domete ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore tokom posljednjih petnaestak godina od obnove nezavisnosti.

“Kao što sam kazao, Crna Gora se intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka svom cilju, a to je usvajanje evropskog sistema vrijednosti i obezbjeđivanje pozicije članice EU. Vjerujem da je to realno ostvarljiv cilj u doglednoj budućnosti i vjerujem da je to cilj koji će, ne samo našu zemlju, nego region Zapadnog Balkana učiniti stabilnijim i prosperitetnijim.

Takođe, želim da iskoristim i ovu priliku našeg zajedničkog obraćanja predstavnicima medija i ponovim jedno izuzetno poštovanje koje u Crnoj Gori imamo za napore koje Vi lično i državno rukovodstvo Jermenije ulažete na očuvanju i obezbjeđenju dugoročno održivog mira u vašem regionu. Crna Gora je država koja ima tradicionalne odnose sa Jermenijom, ali i država koja upravo osjećajući bliskost sa Južnim Kavkazom je u međuvremenu razvijala odnose i sa drugim državama: i sa Azerbejdžanom i sa Gruzijom. I ono što želimo sebi, želimo i vama. Nažalost, imali smo dosta burnu prošlost i svjedočimo tome kako su nesporazumi i nestabilnosti u našim regionima usporavali naš razvoj.

Dakle, upravo sa tim iskustvom i sa prijateljskim pobudama pažljivo pratimo sve što se događa u vašem regionu, veoma poštujemo vaše napore da se mirnim i političkim putem dođe do rješenja koja će značiti dugoročno održivi mir i stabilnost  Južnog Kavkaza, što je nužna pretpostavka za dinamičan ekonomski i demokratski razvoj. Dakle, želimo vam sve najbolje, želimo vam istrajnost na tom putu, u uvjerenje da ćete biti uspješni u traganju za tim rješenjem i radujući se unaprijed našoj budućoj saradnji za koju vjerujemo da će značiti dalje obogaćivanje prijateljstva”, zaključio je on.

Predsjednik Jermenije Vahagn Khachaturyan kazao je da su razgovarali o mogućnostima za snaženje odnosa dvije zemlje.

“Uvjerili smo jedan drugog da smo spremni i posvećeni takvom djelovanju sa komentarima o uzajamnoj ekonomskoj saradnji i povećanju trgovinske razmjene navodeći da su turizam i informacione tehnologije sektori sa najvećim potencijalom za saradnju i izrazili smo spremnost da to podržimo na svaki mogući način. U tom kontekstu, takođe smo govorili i o industriji, zdravlju, obnovljivim izvorima energije i saradnji u tim sektorima”, kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što je u delegaciji i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Takođe sam sa svojim kolegom razgovarao o održivim rješenjima za mir u regionu i naporima koje Jermenija ulaže u tom pravcu i drago mi je što mogu da kažem da imamo slaganje stavova vezano za regionalna pitanja i da smo naglasili značaj repatrijacije zatvorenika uključujući očuvanje jermenskog kulturnog nasleđa koje je sada pod kontrolom azarbejdžanskih vlasti”, naveo je on.

Predsjednik Khachaturyan priredio je svečani ručak za predsjednika Đukanovića i uručio mu simboličan poklon – fotografiju sa učeničke razmjene u Jerevanu iz 1975. godine na kojoj je i predsjednik Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve