Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Agresija Rusije iz temelja protresla evropsku bezbjednosnu arhitekturu i nadvila tamne oblake nad budućnošću

Evropa danas, poručuje, prolazi kroz najteži i najopasniji period nakon Drugog svjetskog rata

Crna Gora drži do očuvanja kontinuiteta i unapređenja saradnje malih evropskih država, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, tokom zvanične posjete San Marinu, gdje je imao susret sa kapetanima i audijenciju u prisustvu visokih zvanica.

“Uvjereni smo da bez obzira na veličinu, a naročito danas u izuzetno kompleksnim i promijenjenim geopolitičkim odnosima, male zemlje imaju posebnu odgovornost da sopstvenim primjerom i uzajamnom podrškom podstiču i promovišu dijalog, jednakost i međusobno poštovanje u međunarodnim odnosima”, kazao je Đukanović.

Uskoro će biti tačno 15 godina od kada su dvije zemlje, 2007. godine, uspostavile diplomatske odnose. Posjeta San Marinu je potvrda prijateljstva, posvećenosti i otvorenosti Crne Gore da njeguje i produbljuje odnose pune saradnje i razumijevanja i snaži naše međudržavne veze, naveo je Đukanović.

,,Zato i danas, na temeljima dobrih iskustava saradnje na parlamentarnom planu, u oblastima zdravlja, kulture, umjetnosti i sporta, želim posebno da afirmišem opredijeljenost Crne Gore da zajedno sa San Marinom nastavi da podržava i kreira nove forme saradnje i komunikacije koji će obogaćivati prostor i mjesto malih zemalja na širem evropskom horizontu.

Raduje da smo danas prepoznali potencijale za intenziviranje saradnje na ekonomskom planu, imajući u vidu visok nivo sličnosti ekonomija dviju država, s turizmom kao dominantnom granom privrede. Sporazum evropskih privrednih komora malih zemalja u cilju promocije investicione, trgovinske i kulturne saradnje, koji je potpisan 29. maja 2019. u Crnoj Gori, usljed pandemije koronavirusa nije imao realnu priliku da pruži neophodan podsticaj i dovede do vidljivijeg poboljšanja na bilateralnoj ravni.

Vjerujem da će očekivani izlazak iz pandemije, i naročito današnja posjeta, označiti i početak novog razdoblja ekonomskih, uz tradicionalno prijateljske političke odnose”, kazao je Đukanović.

Zajedničko pripadništvo mediteranskom kulturnom i istorijskom krugu pruža prostor za širenje saradnje na planu kulture i umjetnosti, poručuje Đukanović.

“Puno toga iz bogate istorije i tradicije naših zemalja, puno sličnosti i raznolikosti, čeka da bude otkriveno. Vjerujem da prepoznajemo ogroman prostor za dinamiziranje kontakata i veza, i na bilateralnom i multilateralnom planu, a da posebnu pažnju treba da posvetimo regionalnim inicijativama. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi jedan su od stubova vanjske politike Crne Gore. U tome posebnu pažnju pridajemo jadransko-jonskom i mediteranskom regionu. Stoga se posebno radujemo nedavnom pristupanju San Marina Strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju”, naveo je Đukanović.

Evropa danas, poručuje, prolazi kroz najteži i najopasniji period nakon Drugog svjetskog rata.

“Sve ono što smo smatrali da je ostalo daleko za nama, danas opet prijeti. Rat eskalira na tlu Evrope, izazivajući krizu čije posljedice teško da možemo predvidjeti. Vojna agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja je protresla evropsku bezbjednosnu arhitekturu i nadvila tamne oblake nad budućnošću našeg kontinenta.

Ozbiljnost situacije dodatno pojačava odgovornost svake zemlje da bez obzira na njenu veličinu u najboljoj vjeri demonstrira evropsko jedinstvo i solidarnost. Na to nas obavezuje opredijeljenost obje zemlje da jačamo institucionalne odnose sa Evropskom unijom i naša nepokolebljiva posvećenost najvišim evropskim vrijednostima slobode i demokratije.

Mi u Crnoj Gori vjerujemo u evropsku budućnost, koja je za nas jedini garant održive stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana. Vjerujemo u hiljadugodišnju tradiciju multietničke demokratije, koju i danas odlučno branimo od brojnih pritisaka i retrogradnih ideja balkanske prošlosti.

Kao multietnička, građanska i evropska Crna Gora želimo da gradimo odnose sa San Marinom i zajedničkim primjerima mirnog suživota i tolerancije doprinosimo miru i stabilnosti jadransko-jonskog regiona i Evrope u cijelini”, naveo je Đukanović.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u zvaničnoj je posjeti Republici San Marino na poziv kapetana regenata Franćeska Musonija i Đakoma Simonćinija.

Predsjednik Đukanović je dočekan sa najvišim vojnim i državnim počastima, nakon čega mu je ministar vanjskih poslova Luka Bekari predočio istorijat sale Velokog opšteg savjeta i Gradske palate.

Đukanović odlikovan ordenom Viteza velikog krsta

Kapetani regenti San Marina odlikovali su predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića ordenom Viteza velikog krsta.

Služba za informisanje predsjednika Crne Gore saopštila je da je u pitanju orden najvišeg ranga i dodjeljuje se za političke, umjetničke i naučne zasluge.

“Najviši stepen, Vitez velikog krsta, dodjeljuje se šefovima država, članovima vladarskih porodica, visokim državnim funkcionerima, a u posebnim slučajevima i onima koji su dali poseban doprinos San Marinu”, navode u saopštenju.

Kapetan regent Francesko Musoni kazao je da im predstavlja veliku čast da uruče odlikovanje Đukanoviću za njegova postignuća i da je odluku donio i Parlament San Marina.

Uručivanjem odlikovanja Đukanović postaje dio reda San Marina, malog broja predsjednika koji imaju ovo priznanje, kazao je Musoni.

“Vitezom velikog krsta odlikovani su: Vitorio Emanuele III, kardinal Paćelli – papa Pio XII, Luiđi Ćibrario, Gaspare Finali, dok je u novijoj istoriji ovo odlikovanje dobio aktuelni italijanski predsjednik Serđo Matarela”, dodaju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
04.03.2022-15:23 15:23

Predsjednice Djukanovicu, srecni smo zbog priznanja koje Vam je dodijela prelijepa i sjajna drzava San Marino. .