Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Đonović: Usvajanjem tužilačkih zakona korak bliže „srpskom svetu“, dva unazad od Evrope

Potpuno je nebitno da li će predsjednik Đukanović potpisati ili drugi put vratiti zakon na usvajanje, kaže Đonović, dodajući da bi vraćanje u Skupštinu poslužilo za još jednu politički manipulaciju.

Usvajanjem tužilačkih zakona u crnogorskom Parlamentu zakonodavna i izvršna vlast na konkretnom primjeru pokazuje da ignorisanjem preporuke Venecijanske komisije put Crne Gore ne ide ka Evropi, kazao je u izjavi za Gradski portal politički analitičar Ranko Đonović.

Ovim potezom jasno su stavili do znanja Venecijanskoj komisiji i Evropi da ne poštuju evropske vrijednosti, smatra on, dodajući da mogu samo da misle da varaju Zapad i Istok, a zapravo varaju sebe, pa samim tim i nas.

„Njih ne interesuje sam tužilački zakon, već apsolutna kontrola sudstva i tužilaštva, kako bi mogli da kontrolišu predstojeće sudske odluke, od „terorističkog napada“ do svih drugih njima bitnih slučajeva“, smatra Đonović.

Potpuno je nebitno da li će predsjednik Đukanović potpisati ili drugi put vratiti zakon na usvajanje, kaže Đonović, dodajući da bi vraćanje u Skupštinu poslužilo za još jednu politički manipulaciju.

„Oni bi to i voljeli, ako bi od toga napravili političku igranku i farsu. Ne moli Evropa nas da uđemo, već smo mi u prethodnoj vlasti željeli da budemo dio te Evrope, pa zahvaljujući upornom radu otvorili sva pregovaračka poglavlja“, ističe Đonović.

Od Evropske i Venecijanske komisije nećemo imati dramatična i energična reagovanja, smatra naš sagovornik.

„Sve može proći uz opomenu, ali se mi zato nećemo primicati Evropi i ići ćemo nazad korak po korak, kao što već počinjemo trčećim korakom. Sve više se krećemo u nekom pravcu jedinstva sa Srbijom. Neće se odmah desiti da Srbija proglasi jednu državu i ukine Crnu Goru, nego će ići od malog šengena, „srpskog sveta“. Govorim o onome kako to oni zamišljaju, ali da se tako nešto neće dešavati. To će pokazati i 21. maj i reagovanje građana, za koje ne možemo uzeti primjer Herceg Novoga.  Ono što ova vlast želi jeste da nas primiče „srpskom svetu“. Koliko će to da košta građane i koliko je to loše za Crnu Goru, njih ne interesuje“, smatra Đonović.

Sagovornik Gradskog portala izrazio je sumnju da će oni na tom putu istrajati, dodajući da je šteta neminovna i da se posljedice već vide.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve