Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dizdar: Izbori na Cetinju biće demokratski, potreban jak procrnogorski blok

DPS će, kaže, Cetinjanima predstaviti rješenja za više oblasti poput ekonomije, socijalnog stanovanja, zadržavanja mladih, kako bi se suštinski poboljšao život u Prijestonici

Izbori na Cetinju treba da proteknu u demokratskoj atmosferi, a DPS će predstaviti dobar program, ocijenila je predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

“Radimo na tome da izbori prođu u što demokratskijoj atmosferi. Skupština Prijestonice i dalje normalno funkcioniše”, rekla je Dizdar i pozvala sve partije da budu dostojanstvene u kampanji.

DPS će, kaže, Cetinjanima predstaviti rješenja za više oblasti poput ekonomije, socijalnog stanovanja, zadržavanja mladih, kako bi se suštinski poboljšao život u Prijestonici.

Ona je saglasna sa predsjednikom Savjeta Građanske inicijative “21. Maj” Miodragom Živkovićem, koji je u emisiji “Aritmija” Gradske TV ocijenio da će građanski blok izvući Crnu Goru iz haosa.

“Građanski blok je nešto što je potrebno Crnoj Gori, posebno jer EU propagira građansku inkluzivnu državu, što je jako važno. Udruženim snagama, procrnogorski blok može da pošalje mnogo jaču poruku. Bilo je pokušaja pregovora na tu temu, ali politika kao politika ima svoje tokove”, kazala je Dizdar.

Građanski blok bi, smatra, bio dobar zbog evropskog puta Crne Gore i njenog građanskog, sekularnog i inkluzivnog karaktera.

“Nije došlo još do dogovora, ali mislim da će sve procrnogorske partije na kraju da se dogovore jer nam je cilj poboljšanje kvaliteta života građana”, istakla je Dizdar.

Rane od dešavanja 4. i 5. septembra na Cetinju, kaže, još nijesu zaliječene.

Govoreći o rezultatima aktuelne Vlade, ocjenjuje da neke ideje jesu dobre, ali je pitanje da li su održive.

“Mislim na Maršalov plan. Zašto se niko u svijetu nije sjetio toga? Šta ta inicijativa znači u Crnoj Gori i možemo li je sa našom privredom realizovati? Tržište Crne Gore, ali i cijelog Balkana je puno sive ekonomije i taj problem je teško riješiti”, ističe Dizdar.

Za oporavak svakog društva, smatra, dobro je da dođe do promjena, posebno ako su dobre.

“Ali, s druge strane imamo i vidljiv pad – mislim na bojkot parlamenta i poziciju koja se ponaša kao opozicija svojoj Vladi. Godinu se bavimo vjerskim temama, što je svima postalo degutantno. Ne vidim napredak posebno u obrazovnom sistemu, umjesto da idemo unaprijed idemo unazad sa određenim rješenjima, prisutna je priča o političkom zapošljavanju, uvođenju vjeronauke u škole. Da ne govorim o tome koliko su cijene osnovnih životnih namirnica poskupile, posebno goriva”, saopštila je Dizdar.

Komentarišući nezadovoljstvo premijera Zdravka Krivokapića radom trojice ministara, ona kaže da je vjerovatno riječ o njegovim neistomišljenicima.

“Kod samog premijera ne postoji inkluzivnost da razumije dugačije mišljenje od njegovog. Ne znam koje su namjere i u kojem pravcu treba da krene ova Vlada, po njegovom mišljenju, ali definitivno moramo biti dovoljno zreli da prihvatimo drugačije mišljenje”, smatra Dizdar.

Za predsjednicu cetinjskog parlamenta je u redu i da se poslaničke plate sa sadašnjih 1.700 i više smanje na 1.050 eura.

Trenutna primanja poslanika su, kaže, velika.

“Posebno ako imamo u vidu bojkot parlamenta – a ti poslanici i dalje primaju nadoknade. Takođe, ljekari, ljudi koji nas liječe, ne mogu da imaju manja primanja od poslanika”, istakla je Dizdar.

Ona je poručila da je protiv održavanja popisa u ovom periodu, jer bi samo, kako kaže, produbio nacionalizam koji je izražen i vratio Crnu Goru unazad.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KEEKEEEC
12.11.2021-11:09 11:09

Nadamo se da smo dosli pameti  5 SEPTEMBRA ne samo na CETINJU nego u CIJELOJ CRNOJ GORI I NIKAD NE SMIJEMO ZABORAVIT I  OPROSTITI IZDAJICAMA -URA- !!