Nedjelja, 22 Maja, 2022
Rubrika:

Diplomatske pasoše nepropisno zadržali Milutin Đukanović, Vladimir Čađenović, Marina Jočić, Srđan Milić, Suad Numanović…

Osim njih, na spisku koji čini najmanje 131 osoba - nalaze se i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, te nekadašnji rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović, bivša predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkova Marina Jočić, nekadašnji poslanik i predsjednik SNP Srđan Milić, bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, nekadašnji generalni sekretar Vlade Božo Milonjić, bivši ministar zdravlja i poslanik Miodrag Radunović – nalaze se među osobama koje su na nepropisan način zadržale diplomatski pasoš, a što pokazuju podaci Centra za građansko obrazovanje.

Osim njih, na spisku koji čini najmanje 131 osoba – nalaze se i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, te nekadašnji rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić.

PODACI

Suprotno propisima, diplomatski pasoš zadržao je i nekadašnji direktor Uprave policije, aktuelni savjetnik predsjednika države za bezbjednost Veselin Veljović.

On je bio dužan da poništi ispravu koja mu je izdata dok je obavljao funkciju šefa policije i uputi zahtjev za izdavanje novog diplomatskog pasoša na koji ima pravo kao savjetnik predsjednika.

Povlastice na osnovu diplomatskog pasoša uživaju i nekadašnji poslanici Demokrata Mijomir Pejović i DPS-a Miodrag Radunović i Suad Numanović, bivša ambasadorka Crne Gore u Italiji Sanja Vlahović i ministarka bez portfelja u Vladi Duška Markovića, predsjednica Hrvatske reformske stranke Marija Vučinović.

Prema podacima CGO, među onima koji i dalje imaju važeće službene pasoše su, između ostalih, bivši službenik UP Enis Baković, nekadašnji sudija Ustavnog suda Hamdija Šarkinović, bivša generalna direktorka u Ministarstvu zdravlja Vesna Miranović, te bivši savjetnik Dritana Abazovića, Miodrag Laković.

Saradnik na programima CGO Damir Suljević kazao je Pobjedi da su podaci kojima raspolažu dobijeni u martu, te istakao da postoji mogućnost da je od tada do danas moglo doći do nekih promjena, ili da su neke od navedenih osoba možda vratile isprave, a da to Ministarstvo vanjskih poslova nije adekvatno evidentiralo.

Utvrdili su i da je savjetnik potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak, Boban Stanišić dobio diplomatski pasoš, a da u Zakonu i Uredbi ne postoji odgovarajući osnov sticanja.

– Stanišić nije imao pravo na diplomatski pasoš kao savjetnik potpredsjednice Skupštine, već isključivo na službeni – kazao je Suljević.

Zakon o putnim ispravama u članu 8 propisuje da se diplomatski i službeni pasoš izdaje državnim funkcionerima, službenicima, namještenicima radi efikasnijeg obavljanja državnih poslova i obezbjeđenja njihove zaštite u drugoj državi u izvršenju službenih zadataka.

OBAVEZE

Diplomatski pasoš, pojašnjeno je u zakonu, izdaje se najvišim državnim funkcionerima, licima koja imaju diplomatski ili konzularni status, diplomatskim kuririma, članovima državnih delegacija, dok se službeni izdaje diplomatskim ili konzularnim predstavnicima Crne Gore koji nemaju diplomatski pasoš, državnim službenicima i namještenicima kada putuju u drugu državu radi obavljanja službenih poslova.

U članu 18 propisano je da ove isprave važe pet godina, a da pravo na njihovo korišćenje prestaje i prije isteka ovog roka u slučaju prestanka funkcije, drugog svojstva ili razloga za izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša.

Suljević je pojasnio da Zakon propisuje obavezu Ministarstva vanjskih poslova da redovno ažurira evidencije osoba koje posjeduju ove putne isprave, ali i da, sa druge strane, nije predviđena obaveza drugih organa, niti lica da o nastalim promjenama obavijeste Ministarstvo.

– Ono što bi bilo postupanje u dobroj vjeri vlasnika diplomatskih i službenih pasoša ovdje očigledno izostaje, s obzirom da oni ne iskazuju interesovanje da te isprave sami vrate i pokažu inicijativu da se ponište po prestanku njihovih funkcija – naglasio je Suljević.

POKRETANJE PROCEDURE

Očekuju, kako je rekao, da MVP sprovede analizu postojećeg stanja i pokrene odgovarajuće procedure za poništenje.

– Vjerujemo kako će MVP, imajući u vidu svoja javnopravna ovlašćenja, ali i obaveze, u narednom periodu sprovesti širu analizu postojećeg stanja u odnosu na ono što je analiza CGO-a na temelju javno dostupnih podataka. Isto tako, očekujemo da će pokrenuti odgovarajuće procedure za poništenje svih ovakvih isprava, a kojih je, u sjenci aktuelnih političkih promjena, sigurno još više nego u martu – poručio je Suljević.

Podsjetio je da je institut diplomatskih i službenih pasoša na međunarodnom nivou ustanovljen još sredinom prošlog vijeka.

– A sve kako bi se osobama koje vrše značajne državne funkcije ili su angažovane na diplomatsko-konzularnim poslovima omogućio lakši prelazak međunarodnih državnih granica, a u određenim slučajevima i dokazivanje diplomatskog statusa. To se u načelu održalo do danas, a na osnovu bilateralnih i multilateralnih dokumenata, obim privilegija može biti i širi – rekao je sagovornik Pobjede.

Vjeruju da nema potrebe zakonom sužavati broj lica koja imaju pravo na ove isprave, ali smatraju kako bi trebalo prilagoditi zakonska i podzakonska rješenja i jasnije definisati nadležnosti, obaveze i procedure za poništenje.

– Takođe, postoji potreba da se formulacije u ovim aktima prilagode novim okolnostima, u dijelu naziva određenih funkcija koje su promijenjene u odnosu na period kad su ovi akti doneseni – zaključio je Suljević.

Za tri mjeseca MVP odobrilo tri diplomatska i sedam službenih pasoša

U periodu od 4. decembra prošle do 17. marta ove godine ministar vanjskih poslova odobrio je izdavanje tri diplomatska i sedam službenih pasoša.

U skladu sa članom šest Uredbe o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, diplomatski su dobile glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić, v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seid Hadžić i predstavnik pri Komitetu Savjeta Evrope protiv torture Aleksandar Tomčuk.

Sa druge strane, službeni pasoš, a u skladu sa članom 8 Uredbe, dobili su v.d. pomoćnika direktora UP Miloš Rakonjac, službenik obezbjeđenja ministra vanjskih poslova Marko Lazarević, službenik obezbjeđenja potpredsjednika Vlade Miloš Ašanin, v.d. podsekretar za bezbjednost u Ministarstvu vanjskih poslova Miroslav Radojičić. Osim njih, pravo na ovu ispravu iskoristile su i vojna posmatračica Misije UN za referendum u Zapadnoj Sahari Marija Knežević i policijske posmatračice pri misiji mirovnih snaga UN na Kipru Sandra Darmanović i Marina Pritika.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno, do 31 stepen

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, u južnim predjelima sa dužim sunčanim intervalima. Od sredine dana ponegdje se očekuje kiša ili pljusak sa...

Izvođenje modernog baleta Tre sorelle pokazalo da je Crnoj Gori potreban nacionalni balet

Izvođenje cjelovečernjeg baleta u jednom činu „Tre sorelle“, zasnovanog na motivima tradicionalne priče iz Boke Kotorske – legendi o tri sestre na Velikoj sceni Muzičkog...

Pogledajte: Proslava Dana nezavisnosti u Nikšiću, nezapamćena patriotska auto-kolona, bakljada i vatromet

Nikšićani Dan nezavisnosti obilježavaju auto kolonom kroz grad koja je prema svjedočenju prisutnih ove godine nezapamćeno duga. https://youtu.be/WFikWC-Kvdo https://youtu.be/WFikWC-Kvdo   https://www.youtube.com/watch?v=BBUZlvzTQUI Pogledajte kakva atmosfera vlada ulicama Nikšića. https://youtu.be/NWxtxywkCGY https://youtu.be/FN4EEyJ2ZQY

Srbija među potpisnicama deklaracije o neopravdanoj agresiji Rusije

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Crna Gora, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale...

Zgrada predsjednika Crne Gore u bojama najljepše zastave

Cijela Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti. Tako je u bojama crnogorske zastave večeras i zgrada Predsjednika Crne Gore. Pogledajte snimak: https://youtu.be/-tZe6erwd0I

Najčitanije

Povezano

Leposavić odbija da vrati diplomatski pasoš

Bivši ministar pravde Vladimir Leposavić koji je u junu prošle godine smijenjen zbog stava o genocidu u Srebrenici odbija da vrati diplomatski pasoš što je od njega...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
12.05.2022-09:34 09:34

Mnogi nesretnici sa ovog spiska bi diplomatski pasoš države koju bi satrli da mogu….