Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

DIK da poništi odluku o nepotvrđivanju liste

Socijalisti Crne Gore predali su žalbu Ustavnom sudu

Socijalisti Crne Gore predali su žalbu Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije (DIK) koja ranije nije potvrdila njihovnu izbornu listu za parlamentarne izbore 30. avgusta. Ocjenjuju da je DIK brutalno prekršio Ustav i izborne zakone.

Predali žalbu sudu (Foto: Socijalisti Crne Gore)

Socijalisti su podnijeli žalbu Ustavnom sudu, tražeći poništenje rješenja DIK-a o odbijanju potvrđivanja izborne liste “Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni”, jer je, kako tvrde, u pitanju brutalno kršenje Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika.

U žalbi se ističe da DIK nije imao nijedan pravni razlog da odbije izbornu listu Socijalista koja ispunjava sve zakonske uslove da bude potvrđena, te da je time došlo do povrede prava Socijalista u toku izbornog procesa.

Ukazuje se da je DIK čak netačno citirao i svoj zaključak br.379/4 koji je donio 6. avgusta.

“Neshvatljivo je kako DIK može pogrešno citirati svoj sopstveni zaključak donesen samo dva dana ranije i to ne u jednoj riječi već u čitavom jednom pasusu, koji u zaključku uopšte ne postoji, a od bitnog je uticaja na rješenje kojim se odbija potvrđivanje izborne liste”, navodi se u žalbi.

U žalbi se ukazuje i na dvostruke aršine DIK-a kome u startu nije bila sporna manjinska lista Socijalista.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve