Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dijelimo iste vrijednosti, Crna Gora može računati na pomoć Ujedinjenog Kraljevstva

Krivokapić je upoznao Lavgrouva sa bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava Crna Gora, kao i sa intenzivnom saradnjom koju nacionalna Služba ima sa agencijama iz regiona i evroatlantskim partnerima.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, tokom današnjih diplomatskih aktivnosti u okviru posjete Ujedinjenom Kraljevstvu, sastao se sa državnim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Stivenom Lavgrouvom. U toku sastanka konstatovano je da dvije zemlje dijele iste vrijednosti, te da Crna Gora može računati na pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, saopšteno je iz Kabineta Krivokapića.

Kako su naveli, Krivokapić je upoznao Lavgrouva sa bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava Crna Gora, kao i sa intenzivnom saradnjom koju nacionalna Služba ima sa agencijama iz regiona i evroatlantskim partnerima.

Premijer je naglasio da se bezbjednosni ciljevi ne mogu ostvarivati izdvojenim angažovanjem niti jedne nacionalne službe, te da se samo partnerskim i dosljedno dobronamjernim i odgovornim odnosom može doći do bezbjednog i sigurnog protoka ljudi, roba i kapitala, kako u regionu, tako i u Evropi i šire, naročito u vremenu izuzetnih epidemiloških prepreka.

„Modernizacija, profesionalizacija i racionalizacija, procesi koji su zahvatili sve službe i organe koje rukovode državom Crnom Gorom, odvijaju se i u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Ona mora biti u punom kapacitetu okrenuta dobru i bezbjednosti svih njenih građana i kroz regionalnu i evropsku saradnju u službi stabilnosti Zapadnog Balkana koji čine danas više država, ali koje sve imaju isti, evropski cilj. Vlada je svjesna specifičnog značaja i rada Agencije i sve reorganizacije i nova kadrovska rješenja koja se sprovode ili će se sprovoditi, dešavaće se uz punu odgovornost i ekspertsku podršku koju očekujemo od respektabilnih partnera, kakav je i Ujedinjeno Kraljevstvo“, rekao je Krivokapić.

Iz Kabineta ističu da je Lavgrouv izrazio zadovoljstvo zbog prvog susreta s Krivokapićem.

“Lavgrouv je kazao da će podržati Crnu Goru u njenim jasno postavljenim prioritetima na putu jačanja institucionalnih sposobnosti i kapaciteta za odgovor na izazove, rizike i prijetnje u sajber prostoru. Posebno je pozdravio potpisivanje Memoranduma o sajber partnerstvu prilikom nedavne posjete fregate Kraljevske ratne mornarice Crnoj Gori”, navoddi se u saopštenju.

Napominju, da je Lavgrouv izrazio veliko zadovoljstvo što na putu reformi dijelimo iste vrijednosti, te da možemo računati na njihovu tehničku i ekspertsku pomoć

Pored Krivokapića, sastanku je prisustvovao i član crnogorske delegacije, šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve