Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

DF izašao iz koalicione vlasti u Kotoru

U saopštenju DF-a Kotor se navodi da su na skupštinskom zasijedanju koje je održano u srijedu njihovi odbornici izašli sa konstruktivnim predlozima u cilju prevazilaženja nastale situacije, pokušavajući da lokalni parlament vrate u okviru pisanih i nepisanih pravila demokratije, ali za dogovor je potrebno dvoje

Kotorski Demokratski front je saopštio da je na skupštinskom zasijedanju održanom 28. decembra i zvanično prešao u opoziciju, i time napustio koalicionu vlast. U DF-u ističu da su to uradili jer je prema njihovom mišljenju predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić pokazao značajan deficit političkog znanja i korektnosti.

U saopštenju DF-a Kotor se navodi da su na skupštinskom zasijedanju koje je održano u srijedu njihovi odbornici izašli sa konstruktivnim predlozima u cilju prevazilaženja nastale situacije, pokušavajući da lokalni parlament vrate u okviru pisanih i nepisanih pravila demokratije, ali za dogovor je potrebno dvoje.

“Pokazalo se i ovaj put da brod za čijim je kormilom Vladimir Jokić ne može do luke odredišta, ili tone ili ga potpomažu remorkeri koji mu mijenjaju kurs. Taj kurs nije onaj za koji se DF borio svih ovih godina”, napominje se u saopštenju.

Pojašnjavaju da je u prošlom mandatu, tačnije 2019. godine došlo do krize vlasti jer tadašnji i sadašnji predsjednik opštine Vladimir Jokić, nije imao kapacitet da kroz dijalog rješava tekuća pitanja već se samoproglasio za nezamjenljivog suverena i shodno tome se i ponašao.

“Tada je jedan od konstituenata vlasti tražio od Demokratske Crne Gore da umjesto Jokića kandiduju drugu osobu za funkciju predsjednika opštine, shvatajući da je sa njim nemoguće uspostaviti saradnju. Drugi konstituent vlasti, GP URA tražila je skraćenje mandata kao najčasniji izlaz iz tadašnje situacije. Nažalost nije bilo volje da se kroz taj čin doprinese boljoj saradnji i redefinisanju odnosa u samoj koaliciji pa je DPS vraćen na vlast. Jokiću je to bilo prihvatljivije od njegove ostavke”, navodi se u saopštenju kotorskog DF-a, i dodaje da je i danas slična situacija.

Naglašavaju da kao ozbiljan subjekt na političkoj sceni i Kotora i Crne Gore, to ne mogu i ne smiju zbog njihovih glasača participirati u vlasti kao puki posmatrači i taster odbornici koji će se staviti u službu jednog čovjeka i njegove sujete.

“Predsjednik Opštine mora biti osoba koja ima dovoljno političke i svake druge odgovornosti, osoba spremna da uspostavi kompromis i stvori pozitivan ambijent koji ce doprinijeti što kvalitetnijem vršenju vlasti, ali da je umjesto toga Jokić opredijeljen da ispuni samo jedan cilj a to je kreiranje potrebne većine po svaku cijenu. U tu svrhu koristi DPS preletače, one iste koji su Srbima spremali traktore. Zarad sprovođenja svojih toksičnih ambicija ne bira partnere za saradnju. Kako smo obavješteni od strane naših izvora ovakav Jokićev rad nije podržan od centrale Demokrata već se radi o njegovom ličnom djelovanju”, ističe se u saopštenju DF.

Iz DF-a Kotor tvrde da su njihovi odbornici učinili dodatni napor na održanoj sjednici ne bi li Jokića doveli “k spoznaniju prava” pa su odustali i od prethodno dogovorenog mjesta predsjednika skupštine ali ni to nije bilo dovoljno.

“Nakon što je bilo jasno da je dogovor nemoguće postići, ponudili su skraćenje mandata sto takođe nije prihvaćeno, čime nam nije ostavljena ni jedna druga mogućnost osim prelaska u opoziciju. Naši ciljevi su uvijek bili nedvosmisleni – pored borbe za pravednije i naprednije društvo, nikada u vlast sa DPS-om. Vladimir Jokić nema ove barijere, geslo je, naprotiv, vlast po svaku cijenu. U prilog tome stoji i činjenica da je za direktora Vodovoda imenovao clana OO DPS Kotor koji je ujedno i predsjednik mjesnog odbora DPS-a Muo – Kotor. Uporedo sa takvim i sličnim imenovanjima vrijedno je radio na smjeni kadrova DF-a gdje god mu je to bilo moguće”, kažu u DF-u.

Ako, napominju, povuku paralelu između sadašnjih dešavanja i onih iz 2019. godine nije teško zaključiti da je Jokić i tada predano radio za interes DPS-a.

“Razlika je samo što ih je tada vratio na vlast, a sada ih je u vlast uveo. Elementarno pravilo demokratije je da se svaka kriza rješava jednim i samo jednim činom a to je poštovanje izborne volje građana. To je članom 2. definisano u Ustavu Crne Gore. Imao je Jokić priliku da to nebrojeno puta čuje od svojih partijskih kolega koji su se uvijek i s pravom pozivali na ovaj član kad god je demokratski proces bio ugrožen. Nažalost, zaslijepljen svojim ličnim ambicijama otporan je na svaku suvislu sugestiju. Pitamo se da li je i dokle potrebno tolerisati da ovakav čovjek dodatno opterećuje i onako kompleksnu političku situaciju i međusobne korelacije stranaka u danima kada je više nego ikad potrebno i partijsko i koaliciono jedinstvo u cilju konačnog formiranja Vlade čiji legitimitet nije ničim kompromitovan već zasnovan na slobodno izraženoj volji gradjana Crne Gore”, zaključuje se saopštenju kotorskog DF.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bokelj
30.12.2022-13:19 13:19

Picopevac još nije porastao.
I neće.
Najvažniji mu je Čolić po onoj da sam Zdravko Čolić.
Četnici opet po starom i tako u krug Kotore sve manje grade s njima.

Mirko
30.12.2022-19:02 19:02

E stari Mlečani da se Probudite da vidite ko vam vlada Kotorom!