Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Destabilizacija Balkana od strane Beograda urušava mir u Evropi

Napetost u Crnoj Gori postoji upravo zahvaljujući djelovanju zvaničnog Beograda

Dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Cetinje povodom ustoličenja mitropolita Crkve Srbije u Crnoj Gori Joanikija Mićovića imalo bi političke posljedice i ne bi doprinijelo stabilnosti i smirivanju situacije, ocijenio je u razgovoru za Gradski radio politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić smatra da predsjednik Vučić može prisustvovati tom činu jedino kao vjernik.

“Iako je sedište SPC-a u Beogradu, to nije državna crkva te stoga ne vidim šta bi predsednik Srbije radio u drugoj državi na intronizaciji mitropolita. Očekujem da i SPC, kao organizator ustoličenja mitropolita Joanikija, pokaže dovoljno mudrosti i drži se načela odvojenosti crkve od države. Bilo bi očekivano da predsednika Vučića u Crnu Goru pozovu oni koji njome upravljaju, a ne crkveni velikodostojnici“, objašnjava Janjić.

(Foto N1/printskrin)

Napetost u Crnoj Gori postoji upravo zahvaljujući djelovanju zvaničnog Beograda, pa ne treba isključiti mogućnost podizanja tenzija ukoliko Beograd ne odustane od provokacija povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, mišljenja je sagovornik Gradskog radija, novinar i publicista Dinko Gruhonjić.

“Ovo je nastavak operacije započete 2006. godine kada je Crna Gora proglasila nezavisnost, a Srbija odbila da se sa tim pomiri. Petnaestogodišnja politika eskalirala je pokušajem državnog udara i ubistva Mila Đukanovića 2016. godine. Sada gledamo produženje tenzija koje su izazvane protesnim litijama od januara 2020. godine. Srbija izgleda neće odustati od stupidne i, u krajnjoj instanci, samoubilačke politike, koja, nažalost, može da bude veoma opasna i po susjedne države, u ovom slučaju Crnu Goru”, pojašnjava Gruhonjić.

Vučić, kako navodi, kao pravi politički sin Slobodana Miloševića, probleme na unutrašnjem planu “krije i gura pod tepih” proizvodeći veći problem, čak i po cijenu rata.

“Isto je radio i Milošević 90-tih godina, od Slovenije preko Hrvatske, BIH, zaključno sa Kosovom. To je produžetak politike koja je iza sebe ostavila više od 130 hiljada mrtvih, milione raseljenih i unesrećenih građana Jugoslavije. Kao konačan rezultat imaćemo novi civilizacijski sunovrat Srbije jer, nažalost, duboko sam ubeđen da takva politika može doneti samo nesreću. Nema sumnje da će destabilizacija Balkana od strane zvaničnog Beograda, po instrukcijama zvanične Moskve, imati negativan uticaj na mir i stabilnost celokupnog Starog kontinenta”, ističe Gruhonjić.

On vjeruje da Zapad koji je, dodaje, dopustio sve ovo, neće intervenisati kasno, a očekuje i reakciju NATO-a, čija je Crna Gora članica.

“Mislim da je krajnje vreme da se Srbiji poruči da se bavi sobom. Društvo je devastirano i teško je povući liniju između vlasti i organizovanog kriminala. Da zlo bude veće, u Srbiji ne postoji nikakva društvena alternativa u vidu “samoproklamovane bojkot opozicije” s obzirom da su oni žestoki nacionalisti i da su pozdravili srpsko osveženje u Crnoj Gori”, zaključuje Gruhonjić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Destabilizacija Balkana od strane Beograda urušava mir u Evropi – CG Vijesti
26.08.2021-09:36 09:36

[…] Aktuelno […]

Destabilizacija Balkana od strane Beograda urušava mir u Evropi - Montenegro International
26.08.2021-11:23 11:23

[…] Izvor: Aktuelno […]

Ha20
26.08.2021-11:49 11:49

Mislim da taj srbistanski korov i sjeme zla treba jednom za uvijek iskorijeniti inace na Balkanu mira nikada nece biti. Hvala na paznji.