Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Senat UCG vodio nezakonit i neustavan postupak protiv Bečića

Član predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović saopštio je da je Ustavni sud ukinuo odluku Senata Univerziteta o radu Alekse Bečića

Član predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović saopštio je da je Ustavni sud ukinuo odluku Senata Univerziteta o radu Alekse Bečića.

Aleksa Bečić

“I studentu prve godine pravnog fakulteta bilo bi jasno, da je Senat Univerziteta Crne Gore vodio nezakonit i neustavan postupak protiv lidera Demokrata, isključivo politički motivisan, a da je odugovlačenje sudova u odlučivanju omogućavalo vođenje prljave i jeftine medijske propagande režima i njegovih pomagača.

Ustavni sud je ukidanjem predmetne Odluke, koja je bila “krovna” i ključna Odluka u postupku protiv Alekse Bečića vezano za provjeru autentičnosti njegovog magistarskog rada, potvrdio ono što je Bečić saopštavao tokom cjelokupnog postupka, tvrdeći da se protiv njega vodio nezakonit i neustavan politički montiran proces. Obaranjem “krovne” Odluke na osnovu koje su učinjeni svi dalji pravni koraci u slučaju protiv Bečića, jasno je da pravno rečeno “padaju” sve druge pravne radnje, odnosno da su sve odluke Univerziteta i Ekonomskog fakulteta koje su donešene na osnovu već sada jasno je neustavne Odluke Univerziteta, takođe apsolutno nezakonite.

Jasno je naravno i za to nije potreban tumač, da u pravnom sistemu Crne Gore ne mogu opstati pojedinačni akti doneseni na osnovu opšteg akta – odluke Senata Univerziteta, za koju je Ustavni sud ocijenio da nije saglasan sa Ustavom i zakonom”, naveo je Gošović.

Međutim, kako kaže, moraju se zapitati gdje je odgovornost Senata:

“Gdje je odgovornost rektora Univerziteta, gdje je odgovornost Vijeća Ekonomskog fakulteta i dekana tog fakulteta.

Gdje je njihova odgovornost, jer su više puta upozoravani od javnosti i struke da vode nezakonit i neustavan politički motivisan proces protiv lidera najjače opozicione političke partije. Ko će nadoknaditi medijsku satanizaciju i progon kojim je skoro dvije godine bio izložen Aleksa Bečić i partija koju predvodi?

Način donošenja nezakonite odluke Senata Univeziteta i način njenog izvršenja, nedvosmisleno su potvrdili da je osnovni motiv njenog donošenja bila njena jednokratna upotreba, u cilju pokušaja diskreditacije Alekse Bečića i najjače opozicione partije na čijem se čelu nalazi.

I na kraju, moramo se zapitati dokle smo stigli kao društvo u kojem članovi akademskog osoblja, na najbezobzirniji način krše zakon i Ustav, Etički kodeks Univerziteta i njime utvrđena moralna i profesionalna načela, sprovodeći politički motivisan proces po nalogu šefa režima”, naveo je Gošović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve