Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Abazović da podnese ostavku nakon izbora pravosudnih organa

Predsjedništvo će u narednim danima i nedjeljama kontinuirano pratiti i analizirati aktuelnu političku sitauciju i eventualne novonastale okolnosti i blagovremeno donositi odluke sa ciljem demokratskog razrješenja duboke krize u kojoj se zemlja nalazi.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore analiziralo je aktuelnu političku situaciju u zemlji, saopšteno je iz stranke.

Kako navode, jednoglasno su utvrdili zaključke.

Prenosimo ih integralno:

“Predsjedništvo Demokrata poziva Skupštinu Crne Gore da ne razmatra eventualne inicijative o skraćenju mandata prije nego se izaberu četiri člana Sudskog savjeta i makar jedan sudija Ustavnog suda, jer ubrzanje evropskog puta i sprečavanje institucionalnog sloma moraju biti prioriteti svih prioriteta.

Imajući u vidu:

da je 43.Vlada Crne Gore formirana suprotno demokratskim principima prekrajanjem izborne volje građana,

da je ista vodila revanšističku politiku prema predstavnicima političkih partija koji nijesu podržali Vladu ili koji nijesu imali zakulisne političke dogovore,

da istu čini više ministara nego poslanika partija koje je sačinjavaju,

da premijer dolazi iz redova partije koja ima tri poslanika,

da 80% Skupštine CG nema svoje predstavnike u Vladi,

da je čak 3/4 poslanika aktuelne parlamentarne većine otkazalo podršku Vladi,

da najveći dio političkih subjekata ima apsolutno nepovjerenje prema gospodinu Abazoviću,

da su i koncept 42. i 43. Vlade autorstvo gospodina Abazovića koji su se pokazali neuspješnim,

da je gospodin Abazović iako nosilac liste sa ubjedljivo najmanje mandata u okviru pobjedničkih koalicija obavljao ključne pozicije i u 42. i u 43. Vladi,

da je sve prethodno rečeno gurnulo zemlju u duboku političku krizu,

da bilo čija funkcija ne smije biti važnija od potrebe Crne Gore da zaustavi dalju eskalaciju krize.

Predsjedništvo Demokrata smatra da bi zbog prethodno navedenih razloga bilo najbolje po Crnu Goru da gospodin Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku na funkciju predsjednika 43. Vlade, čime bi se stvorile pretpostavke za dijalog i resetovanje odnosa uz uvažavanje odluke građana od 30. avgusta da se posle tri decenije promijeni vlast i formira isključivo evropska, evroatlantska i građanska Vlada, koju ne bi činili oni koji vode ekstremnu svađalačku politiku, uz obavezno učešće manjinskih partija, a koja bi povela Crnu Goru naprijed, ispunjavala sve međunarodne obaveze, odnosno stvorila pretpostavke za ubrzanje njenog evropskog puta i pripremila državu za redovne parlamentarne izbore 2024.

Naglašavamo, kako bi preduprijedili pokušaje jeftinih izgovora i manipulacija, da saglasno Ustavu podnošenjem ostavke gospodin Abazović nastavlja da obavlja funkciju do izbora nove Vlade bez obzira na tajming njenog formiranja, pa tako, na primjer, usvojeni i usaglašeni Temeljni ugovor može potpisati svakog dana, bilo prije podnošenja ostavke ili nakon podnošenja ostavke, jer za isto ne postoje bilo kakve formalno-pravne smetnje, ističući da je upravo gospodin Abazović više puta potencirao da to pitanje treba što prije skinuti sa dnevnog reda, kako ne bi bilo predmet političkih igranki.

Podsjećamo da su Demokrate podržale pomenuti Ugovor koji je usaglašen između obje ugovorne strane, te ga pozivamo da se ne krije iza Temeljnog ugovora, zloupotrebljavajući isti u dnevnopolitičke svrhe zarad očuvanja fotelje, uz vrijeđanje vjerskih uvjerenja građana koji od rješavanja ovog pitanja očekuju veći stepen zaštite vjerskih sloboda i potrebnu ravnopravnost, a ne očuvanje fotelje bilo kojeg političara.

Predsjedništvo će u narednim danima i nedjeljama kontinuirano pratiti i analizirati aktuelnu političku sitauciju i eventualne novonastale okolnosti i blagovremeno donositi odluke sa ciljem demokratskog razrješenja duboke krize u kojoj se zemlja nalazi.

Predsjedništvo pozdravlja rad Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu kojim rukovodi Momo Koprivica na transparentnom, inkluzivnom, stručno usmjerenom i dinamičnom radu zapaženom od strane domaće i međunarodne javnosti.

Predsjedništvo prima k znanju činjenicu da je zahvaljujući istovjetnom radu Odbora izabran nezavisan i profesionalan TS, i ističe da će Demokrate, kao i u slučaju Tužilačkog savjeta, u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore dati doprinos isključivo izboru nezavisnih, profesionalnih i kredibilnih pravosudnih organa, ali i razobličiti svaki pokušaj jeftine političke trgovine suprotne prethodnim principima.

Predsjedništvo obavezuje Klub poslanika da intenzivira svoje aktivnosti kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku dobila Sudski savjet i izabrala sudije Ustavnog suda.

Predsjedništvo smatra da Klubu poslanika prioritet u radu treba da budu aktivnosti na dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 kako bi Crna Gora ubrzala svoj evropski put.

Predsjedništvo sugeriše Klubu poslanika da nastavi borbu za vanredne parlamentarne izbore nakon izbora pravosudnih funkcija i ukoliko se ne formira građanska, evropska i evroatlantska Vlada saglasno gore navedenim kriterijumima.

Predsjedništvo Demokrata poziva sve aktere društveno-političke scene, a posebno one koji pokrivaju najodgovornije državne funkcije, na smirivanje tenzija i osuđuje ekstremističko-nacionalističku retoriku koja u posljednjih nekoliko nedjelja truje medijski prostor Crne Gore.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Maksim
14.07.2022-18:35 18:35

Izgleda i vama je vaźnija podrivačka i rušilačka crkva Srbije prema Crnoj Gori od njenog napretka ka Evropskoj Uniji.

RIR
14.07.2022-19:03 19:03

A dje ,jos nije izdajnik zavrsio zadatak ,njemu se mjesto vajnog Premijera i svidja ! ne haje ti on mogu svi pljuvati oko njega —njemu je to kul …

MUSTAFA
15.07.2022-04:51 04:51

Za CG — CRNOGORCE -MANJINE Bolji je on  100X nego vi sa Cetnicima- ka da nijeste vidjeli sto ste uradili  5 Septembra na CETINJU  I 13  Jula u NIKSICU !!!!!