Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Demetriou: Kipar nedvosmisleno i snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Bečić je istakao da Crna Gora ima dobre temelje i snažne pretpostavke da postane prva naredna članica Evropske unije, ocjenjujući da bi upravo na primjeru Crne Gore Evropska unija mogla da pokaže da proces proširenja istinski živi u praksi

Republika Kipar podržava aspiracije Crne Gore na putu integracija i spremna je da podijeli znanja i iskustvo u pristupnim procesima što bi vodilo punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, poručila je predsjednica Predstavničkog doma Republike Kipar, Anita Demetriou u okviru sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Tom prilikom, saopštili su iz Skupštine, predsjednica Demetriou je ocijenila i da rezultati koje je u minulih godinu ostvarila crnogorska vlast čine razliku u odnosu na ono što je bila ranija praksa i da upravo to svjedoči “kako jedna politika može da ostvari uspjeh, uz poštovanje svih demokratskih principa“.

Naglasivši da je jačanje bilateralnih odnosa dvije zemlje prioritet u narednom periodu, Bečić je ukazao na punu spremnost Crne Gore da prihvati sve konstruktivne savjete i pozitivna iskustava koja bi mogla doprinijeti procesu integracija, te apostrofirao otvorenost Crne Gore u dijelu jačanja parlamentarne, i svake druge saradnje, na putu ostvarenja zajedničkih ciljeva.

Bečić je istakao da Crna Gora ima dobre temelje i snažne pretpostavke da postane prva naredna članica Evropske unije, ocjenjujući da bi upravo na primjeru Crne Gore Evropska unija mogla da pokaže da proces proširenja istinski živi u praksi.

,,Na tom putu, od velikog značaja bila bi inicijativa koju bi Republika Kipar, kao članica, mogla da uputi ,,velikim“ evropskim zemljama“, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Ukazujući na konkretne pomake koje su u minulih godinu ostvareni u sferi socijalne, ekonomske i zdravstvene politike, te na polju uspostavljanja i jačanja vladavine prava, i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Bečić je naglasio da je “pred nama još puno posla, što je i razlog više da proces integracija bude ubrzan“.

Demetriou je izrazila zadivljenost rezultatima koji su postignuti u minulih godinu dana, uz napomenu da je važno da se pokreću inicijative koje su bliske građanima, kao što su one u vezi školstva i obrazovanja. Ona je istakla da su mjere nove vlasti dokaz kako se može preći na način djelovanja i funkcionisanja koji je “više evropski i demokratičniji”.

Uz ocjenu da perspektivu vidi u zajedničkoj i sigurnoj budućnosti dvije zemlje, ali i drugih malih evropskih država, predsjednica Predstavničkog doma Republike Kipar je naglasila da “male zemlje mogu zajedno uspješnije da se suoče sa malim, ali i velikim izazovima“.

Ona je istakla da Republika Kipar nedvosmisleno i snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore, te potvrdila da pomoć Kipra na tom putu ni u jednom segmenu, neće izostati.

“Uz naše znanje i iskustvo u pregovorima, spremni smo da vam pomognemo da dođete do punopravnog članstva u EU. Kipar će biti uz Crnu Goru u svim vašim odlukama, a pri tom nas obavijestite koje su to oblasti u kojima vam je pomoć potrebna“, kazala je predsjednica Predstavničkog doma Kipra.

Ona je izrazila očekivanje da će osnaženi i nadograđeni bilateralni odnosi otvoriti dodatni prostor za saradnju u svim sferama, podsjetivši na perspektive koje bi mogle biti realizovane u dijelu investicione politike, ali i parlamentarne saradnje dvije zemlje.

Demetriou je istakla da kao jedna od najmlađih predsjednika parlamenata, istu snagu koju političkom djelovanju daje mladost prepoznaje i u djelovanju i zalaganju predsjednika Bečića.

“Ako nešto može da se prepozna to je ko je kakav političar” ocijenila je Demetriou, uz konstataciju da je zbog dosadašnjih postignutih rezultata jasno da je pred njim “perspektivna i sjajna budućnost.”

Ona je predsjedniku Bečiću čestitala na uspješno organizovanoj 14. Konferenciji malih evropskih država koja se u periodu od 3. do 5. oktobra održala u Herceg Novom, uz zahvalnost na “gostoprimstvu koju je imala priliku da osjeti na svakom koraku prilikom svog boravka u Crnoj Gori”.

Demetriou je uputila poziv Bečiću da posjeti Republiku Kipar, te najavila i zvaničan dopis koji bi potvrdio takvu inicijativu.

Sagovornici su se saglasili da su savezništvo i solidarnost temelji svih budućih odnosa dvije zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
TeraNostra
06.10.2021-20:19 20:19

Jel mu to odijelo iz gimanzije ostalo ?